Време за домашна моцарела
Мекото, безсолно и нежно прясно сирене, добре познато от салатата Капрезе и от всяка добра пица, е любимо на мнозина.
То е изключително подходящо за онези, които не са почитатели на саламуреното зряло сирене, чийто вкус е по-настойчив и пикантен, а и често дразни стомасите на хората с по-чувствително храносмилане.
Домашната моцарела можете да включвате в храненето на малките деца, в запечени сандвичи и пици, в запеканки с картофи, тиквички, спанак и броколи. То се разтопява лесно и сплотява консистенцията на всяко ястие, основаващо се на зеленчукова база.
В интернет съществуват десетки рецепти за приготвянето на моцарела в домашни условия, затова ние решихме да съберем най-важното от тях в една и да я прибавим към списъка с рецепти за приготвяне на домашни млечни специалитети.
Ето необходимите продукти:
2 литра сурово краве прясно мляко, най-добре да е домашно, може да се използва и овче или козе мляко в съотношение с кравето 1:1
11/2 чаена лъжичка лимонена киселина, предварително разтворена в малко вода
2 мл. мая за сирене, предварително разтворена в малко вода
щипка сол
Начин на приготвяне:
Сложете млякото в по-голяма тенджера и добавете лимонената киселина, разбъркайте старателно. След това сложете тенджерата на котлона и загрейте до около 30 градуса. Ако не разполагате с термометър за храни и напитки, можете да прецените температурата като потопите върха на малкия си пръст в млякото. Трябва да го усещате приятно хладко, в никакъв случай не трябва да ви пари. След като проверите температурата добавете разтворената мая за сирене и разбъркайте млечната смес за 30-тина секунди. Ще забележите, че млякото е започнало да се пресича.
Изключете котлона и похлупете тенджерата. Оставете така за около 10-15 минути.
Отделете пресечения продукт, който прилича на извара, от суроватката с помощта на голяма цедка, гевгир със ситни дупчици или прецедете през тензухена кърпа, а може и двойно сгъната марля.
Запазете суроватката.
Отцедената топка сложете в съд с незалепващо покритие и загрейте котлона на средна степен.
Докато се загрява сместа, ще забележите как гранулките приличащи на извара придобиват гладка консистенция като при този процес се отделя още малко суроватка. Загряването не бива да продължава повече от 2-3 минути. Щом сместа стане мека и еластична и се оформи на топка с гладка консистенция свалете съда от котлона.
Извадете топлото сирене върху дървена дъска или работния ви плод в кухнята и посолете съвсем пестеливо.
Премесете топката сирене както месите тесто няколко пъти, докато забележите, че се получават конците, характерни за моцарелата. Не бива обаче да я месите прекалено, защото може да стане твърда, а моцарелата трябва да остане мека и еластична.
Оформете една голяма или няколко по-малки топки и бързо ги пуснете в купа с предварително приготвена студена вода с кубчета лед, за да запази формата си. Ако искате бейби моцарела можете да оформите малки кръгли хапки от топлото сирене.
Ако междувременно сиренето изстине го загрейте отново за кратко на котлона, за да можете да го оформяте.
След като се стегне достатъчно в студената вода го извадете върху домашна памучна кърпа и го подсушете. Подредете го в кутия и съхранявайте до седмица в хладилника.
Домашната моцарела може да се съхранява и по-дълго време в саламура, приготвена от суроватка и сол на вкус.
Количеството моцарела, която се получава от посочените продукти е около 300 грама, което означава, че вероятно съветите за съхранение са излишни.
текст: www.purvite7.bg
илюстрация: www.shutterstock.com
6,997 преглеждания