Староселски боб
За да се приготви вкусен постен боб е нужен само опит, а в тази рецепта сме кондензирали съветите на няколко врели и кипели в кухнята майстори. Следвайки ги стъпка по стъпка, ще създадем боб, с какъвто всеки ден е празник.
За 4 големи порции:
2 чаши зрял боб
1 средна глава бял или стрък праз лук
2 средни моркова
1 печена чушка,
на ивички 2 средни домата, настъргани
1 с. л. чубрица
1 с. л. джоджен морска сол на вкус
2 с. л. масло или гхи
2 с. л. червен пипер
Накиснете боба във вода за 12 часа. Измийте и залейте с 8 чаши вода. Варете 1 час на умерен огън и сменете водата. В новата вода сложете боба, лука, нарязан на тънко, морковите на колелца, печените чушки и настърганите домати. Подправете с чубрицата, джоджена и сол на вкус. Варете още 90 минути на умерен огън, като проверявате дали има нужда от добавяне на вода. Преди сервиране, запържете масло или гхи с червения пипер и добавете към боба.
Рецептата е предоставена от Изкуството на истинската храна
Хранителна стойност за 1 порция:
КАЛОРИИ 401
МАЗНИНИ 7 Г (17 %)
БЕЛТЪЧИНИ 20 Г (17%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ 65 Г (66 %)
ФИБРИ 20
6,049 преглеждания