• No categories

Унгарски коледен маков сладкиш

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

hungarian-cake

Предлагаме ви оригинална унгарска рецепта за един от най-известните национални коледни десерти.

Ще ви е нужно (за едно голямо руло или две по-малки):


За тестото

½ кг брашно

Около 200-250 г мазнина (най-добре масло, ако постите – маргарин, а за да е най-диетично – олио)

Пакетче мая

200 г прясно мляко

2 яйца

Захар на вкус (около 1/3 чаена чаша, защото плънката също ще бъде сладка)

Щипка сол


За плънката

Шепа стафиди

200 г смляно маково семе

½ чаена чаша захар

Лимонена кора за аромат

Сок от лимон

½ чаена чаша вода или прясно мляко

Ванилия

Други подправки по желание

Няколко супени лъжици конфитюр с вкус по желание

От първата група продукти се омесва тесто. За тази цел е добре брашното да се пресее. Маята се разтваря в прясното мляко, захарта също. След това всички продукти се смесват, а тестото отлежава 2 часа в хладилник.

За приготвяне на плънката стафидите се накисват в ром или просто във вода. Ако ги накиснете в ром, ще станат далеч по-ароматни. Водата се кипва, в нея се разтваря захарта и след това се добавят постепенно и останалите продукти.

Тестото се изважда от хладилника и се намазва с плънката, след което се завива на рула. После отново се поставя в хладилника за известно време, за да втаса. Може да се намаже отгоре с яйце, за да придобие блясък. Пече се до леко покафеняване в предварително загрята фурна. Добър апетит!

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,996 преглеждания

Comments are closed.