Баклава
Продукти
500 гр кори за баница
750 гр захар
300 гр масло
250 гр орехови ядки
20 мл лимонов сок
Приготвяне
Корите се нареждат една върху друга, между тях се слагат нагънати кори.
Когато се наредят две трети от корите, се слага плънка от смлените орехи.
Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, ромбове или квадрати
Залива се равномерно с кипящо масло и се пече на 180 градуса до порозовяване.
Ако не се изпече до зачервяване, баклавата ще остане тестена.
След като изстине, баклавата се залива с хладък сироп, сварен от захарта, 1 литър вода и малко лимонов сок.
След един час сиропът, който не е поет от баклавата, се отцежда, кипва се наново и с него отново се залива десерта
Баклавата се поднася след няколко часа или на другия ден. Можете да я украсите с натрошен шам фъстък или с тънки резенчета лимон.
А вашата Коледа на какво има вкус?
5,287 преглеждания