Сушени плодове
Макар сушените плодове да са ни познати още от древни времена, като че ли все още не им обръщаме нужното внимание и не са получили заслуженото си място на трапезата ни.
Често сушените плодове се препоръчват като алтернативен вариант на различни закуски и десерти. Те са не само вкусни, но и имат различни полезни свойства и са добър източник на фибри и витамини. Всъщност, един от най-добрите варианти ако ви се дояде нещо сладичко е да изядете няколко сушени плодове.
Сушените плодове убиват апетита. Те могат да се добавят както към всяко хранене, така и самостоятелно, като пълноценна храна. В правилно изсушените плодове има уникален баланс на витамини и микроелементи: калций, желязо, натрий и магнезий. Така например, в пет средни сушени кайсии се съдържа пълната дневна доза на желязо, за да се поддържа нивото на хемоглобина и калция. Това е особено важно за хората, които водят заседнал начин на живот.
Само след 10 дни след началото на редовната употреба на сушени плодове се освежава лицето на човек, укрепват ноктите и косата. Всички сушени плодове са много полезни. Така например, сушеният ананас подпомага изгарянето на мазнините, сушените смокини са полезни за дисфункция на щитовидната жлеза, а кайсиите – за увредено зрение и анемия. Без изключение, всички сушени плодове при редовна употреба нормализират метаболитните процеси в организма.
Те са сладки, но захарта в тях не е същата , която често наричаме “бяла смърт”, а доста по безобидните нейни варианти – фруктоза и глюкоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром, както обикновените сладкиши.
Ние всекидневно се нуждаем от плодове. По-голямата част от витамин С идва именно от тях, независимо дали ги консумираме пресни, сушени или под формата на сок. За зимата сушените плодове са чудесен вариант да си набавим нужните витамини и минерали, както и да се насладим на прекрасния вкус на плодовете, на които не им е сезона сега.
1,097 преглеждания