Сънят на малкото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

o-KIDS-AND-SLEEP-facebook

Ние, Мария и Никол от Unicorn Baby – Консултации по детски сън, гостуваме на Първите седем с една винаги актуална тема – сънят на малкото дете. Когато говорим за трудни приспивания и безсънни нощи, често пъти си мислим, че те са типични за бебешката възраст и подлежат на онова дългоочаквано „израстване“, което всички чакаме с нетърпение. За съжаление обаче, опитът ни сочи, че немалко деца след двегодишна възраст все още имат трудности да си набавят така важния здравословен сън.

Най-честата причина да не се говори много за проблемите със съня на малкото дете е, че родителите с времето започват да намират темата за смущаваща. Ако за съня на едно малко бебе е лесно да се оплачем, защото то „просто не спи и това е“, родителите на по-големи деца по-често изпитват неудобство, че може би правят нещо неправилно или дори вина за създалата се ситуация. Децата също, когато порастват, може да изпитат притеснение да споделят, че все още не могат да спят самостоятелно. По този начин темата потъва и там, където има решение, такова не се търси.

Истината е, че и вината, и смущението са излишни. Всеки родител прави най-доброто по силите си, но има случаи, когато липсата на насоки и правилно разбиране за проблема, възпрепятстват промените. С надеждата да сме от полза и да помогнем за по-качествения сън на повече деца, споделяме от опита си къде са най-честите препъникамъни мъниците да се наспиват както трябва.

Режимът

Когато говорим за бебешката възраст, акцентът, който родителите слагат върху режима е огромен. И така трябва да бъде. Но темата сякаш започва да губи давност след 2-3-годишна възраст. Децата започват да свикват с по-дълго будуване и понякога ни се струва, че едва ли не нямат нужда от чак толкова много сън. И така се пропуска момента, че малкото дете все още се нуждае от поне 10-12 часа непрекъснат нощен сън. Ранното лягане продължава да е от съществена важност.

Друго затруднение във връзка с режима наблюдаваме при деца в градинска възраст. От физиологична гледна точка повечето от децата са готови да се откажат от обедния си сън някъде около третата годинка. Въпреки това повечето детски заведения в страната все още поддържат режим с една дневна дрямка дори при децата в предучилищна възраст. Когато детето вече е готово за ежедневие без дневен сън, но му се наложи да спи такъв, това малко или много ощетява нощния и е за сметка точно на полезните часове в първата част на вечерта. Но както казваме на повечето родители, които срещат това затруднение – работим с това, с което разполагаме. Т.е. ако обстоятелствата са такива и не можем да ги променим (например чрез договорка с персонала в градината), адаптираме режима на вечерно лягане, отчитайки това, че детето е имало дневна дрямка.

Протестите

Възрастта след втората годинка или т.нар. бебешки пубертет може да накара не един врял и кипял родител да потръпне и да почука на дърво. И с право. Това е период на интензивни промени – детето израства като личност и започва да търси своята автономност. Тогава ролята на родителя повишава своята сложност – той трябва едновременно да подкрепя детето, докато то открива света и себе си и заедно с това да постави граници там, където са необходими. Реалността показва, че сънят е една от тези територии, където граници трябва да бъдат поставени и след това неизменно тествани. Почти няма дете, което да не премине през период на бойкот на лягането или рутината преди сън, или оставането в леглото за цялата нощ. Когато това се случи, решението е доста просто, макар и не винаги лесно: не отстъпвайте. Ако дори само няколко пъти позволите на детето отново да спи на спалнята при вас, почти сигурно е, че нещата няма да спрат до там. Или ако детето е заспивало само, но отново потърси вашата компания, има вероятност приспиванията отново да станат дълги и мъчителни, защото родителското присъствие е стимулиращо и повече подтиква към игра и разговори, отколкото към заспиване. Затова опитвайте да „удържите границите“ и си напомняйте, че това е просто период.

Преходът към легло „за големи“

Забелязваме, че доста родители избързват с това да преместят малкото дете от кошарка в голямо легло. Причините обичайно са две: детето е започнало да прескача решетката или модата за ниски отворени легла си е казала думата твърде рано. Ако причината е първата, съветваме преди да направите важната стъпка, да опитате да възпрепятствате детето да прескача, например като използвате чувалче за сън. Ако е втората, най-простото решение е да отложите малко промяната, ако не е належаща. Съветът ни е детето да спи в легло тип „кошарка“ поне докато приближи третата си годинка. Преди тази възраст децата нямат волевите способности да останат легнали и дълго спящи в легло от отворен тип. Те се изкушават твърде много да стават и да играят и няма сила, която да спре двегодишното дете да стане в 2 сутринта и да започне да търси играчки в тъмното. Затова, ако родителите искат да избегнат рязкото влошаване на съня, най-добре да задържат детето в кошарката възможно най-дълго.

Екраните

Екраните са вечната тема в днешно време и контекстът на съня не прави изключение. Синята светлина и превъзбудата, която екраните на таблета, телевизора и телефона носят, са често срещана причина за трудно заспиване и влошен нощен сън. Хубаво е да няма стоене пред екран поне час-два преди заспиване, за да се избегне това. Освен това дългото стоене пред детски филми и игри води до обездвижване, което също пречи на добрия сън. Ограничаването на екраните може да бъде трудна задача, но резултатът ще си заслужава.

Освен изброените, има и други индивидуални ситуации, които дават отражение върху съня на малкото дете и няма как да обхванем всички тях в един текст. Въпреки това е важно да се говори по темата, защото в детска възраст качественият сън има също толкова голяма тежест и значение както при бебетата. И както обичаме да казваме – където има проблем, има и решение, затова насърчаваме родителите да бъдат смели и да не се плашат да търсят начини да помогнат на децата си да си набавят така ценния за тях здравословен сън.

Този материал ни беше любезно предоставен от създателите на Unicorn baby.  За повече информация, посетете техния сайт или фейсбук-страница.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,403 преглеждания

Comments are closed.