Започва “Седмица на занаятите” в Пловдив

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zanaqtiОт 25 до 30 юни в Регионалния етнографски музей в Пловдив ще се проведе Седмица на занаятите.  По традиция събитието се провежда в последната седмица на юни и за единадесета поредна година в двора на етнографския музей в града под тепетата ще се съберат майстори от цялата страна, които ще демонстрират тайните на своите занаяти. Целта на инициативата е за се покаже, че традициите продължават да са живи.

По време на Седмицата на занаятите посетителите  ще имат възможността да се запознаят в детайли с някои от техниките на различните занаяти и да се включат сами в изработването на предмети от ножарството медникарството, тъкачеството, дърворезбата, рисуването на коприна и яйца, стъклопис, везба и плетива, както и от бижутерство.

Мотото на тазгодишната Седмица на занаятите е „Приемственост“ и това съвсем не е случайно. Идеята е всеки майстор да предаде частица от занаята си на децата, с което да продължи традицията в бъдещето.

Събитието ще пренесе всеки посетител – от най-малкия до най-възрастния, в автентичната атмосфера на типичната занаятчийска чаршия от 19-ти век. По време на Седмицата на занаятите ще бъде отбелязан и един от най-популярните празници от летния обреден цикъл – Петровден, който се чества на 29 юни.

От 26 до 29 юни ще има специална програма за най-малките, които ще могат да се включат в предвидените от организаторите детски ателиета и работилници.

За повече информация, следете сайта на Регионалния етнографски музей в Пловдив.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,074 преглеждания

Comments are closed.