Овесена каша в менюто на децата – да или не?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bircher-muesli

Овесената каша е една от основните храни в диетата на малките и подрастващите деца. Тя има благотворно въздействие върху храносмилателния тракт, стимулира отделянето на храносмилателни ензими, засилва растежа и развитието на децата.  В овесената каша се съдържат множество полезни витамини и микроелементи, които са от изключителна полза за зареждането на детския организъм с енергия.

Въпреки всички тези ползи, от край време съществува разногласие относно ползите на овесената каша за децата.

Някои смятат, че овесената каша е напълно безполезна за бебетата и малките деца.

Според други обаче, овесената каша е едно от основните блюда в детската диета и ползите от нея са безценни, тъй като тя е една от първите зърнени храни, които децата могат да приемат.

С какво е полезна овесената каша за децата?

Овесената каша е богата на витамини от група B, E, PP и микроелементи, необходими за здравословното развитие на детския организъм. Тя е богата на желязо, което поддържа нивата на хемоглобина в кръвта в норма, а калцият повишава здравината на костите, магнезият оказва положително влияние върху развитието на нервната система.

Овесената каша обаче съдържа и протеини, нишесте и глутен. Именно от това произтичат многобройните противоречия относно полезността й за малките деца. Наличието на глутен може да предизвика алергични реакции при някои деца, както и редица храносмилателни разстройства. Ако такива се проявят дори само веднъж, специалистите съветват храненето с каша да бъде преустановено завинаги.

Когато въвеждаме овесената каша в менюто на детето е нужно да се придържаме към принципа на постепенност, който е основен при захранването на децата с всяка нова храна. По този начин организмът свиква постепенно и се адаптира правилно към новата храна и веществата, които тя съдържа.

Основни характеристики на овесената каша:

–         Поради специфичния си и сложен състав тя е трудно смилаема, което я прави неподходяща за хранене на деца по-малки от годинка.

–         Заради съдържащия се в нея глутен е възможно да предизвика алергични реакции.

–         При прекомерно честа употреба може да попречи на усвояването на други храни от организма.

–         Овесената каша не е храна, с която децата да се хранят ежедневно.

–         Тя не бива да се дава и като основна храна.

–         Добре би било да се включи в менюта на подрастващите веднъж седмично, което е напълно достатъчно.

по материали от Интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,236 преглеждания

Comments are closed.