8 неща, които лекарите от спешното не искат да имат в дома си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Спешните медици са хора, свикнали да виждат какво ли не, но най-вече пострадали, наранени и травмирани хора, чието здраве често е под заплаха.

Те повече от всеки друг човек, практикуващ различна от тяхната професия са в състояние да направят подробен списък на вещи, които биха забранили за употреба, включително и в собствените си домове.

112-speshni-sustoyaniya-pri-decata

Ето осем от тези вещи, които докторите от спешното държат далеч от домовете си:

Плоските батерии – тип „копче“

Те са ни нужни за много предмети в бита и ежедневието, но са много опасни за малките деца, които обикновено са неустоимо привлечени от всякакви лъскави и блестящи дребни предмети. Естествено за всяко дете е да опознава света с всичките си сетива, в това число и с уста. Малките деца лесно пъхат подобни батерии в устата си, и не само, но и лесно ги поглъщат. Големината им обикновено не е повече от тази на една монета, което би означавало, че лесно ще премине през храносмилателния тракт, ако не съществуваше опасността да заседне в хранопровода, където киселината от батерията може да предизвика необратими поражения.

Инстантни супи и спагети

Те се продават в специални опаковки, пригодени за загряване в микровълнови печки. Тези опаковки често ни заблуждават за истинската температура на течността в тях и децата лесно могат да си причинят изгаряния с тях.

Детски батути

Големината им позволява монтирането на подобно съоръжение дори в детската стая – има както големи модели, така и съвсем портативни. Лекарите от спешните отделения споделят, че тези батути са особено опасни, тъй като децата лесно могат да паднат от тях, а последствията са различни травми на тялото и най-вече в областта на врата и главата. Дори и предпазната мрежа около подобно съоръжение не би била надеждна защита.

 Оръжия

Дори най-либералните родители трудно могат да приемат все по-нарастващата агресия сред подрастващите и тийнейджърите. Броят на инцидентите с непоправими последствия, в резултат от небрежно отношение към оръжието на някой родител, който не го е прибрал надлежно, е смущаващо висок. Това е едно от нещата, които нито едни спешен медик не би оставил в дома си.

 Обезболяващи средства

  • Много хора се презапасяват с обезболяващи хапчета „за всеки случай“ без да си дават сметка, че те са особено опасни. Голяма част от пациентите на спешното отделение са малки деца и дори бебета, които са погълнали обезболяващо, а за едно малко бебе дари една единствена таблетка може да се окаже фатална.

Бебешките висящи столчета за маса

Това са онези приспособления, които се закачат директно на масата за хранене и бебето се пъха в него, за да е до нас по време на вечеря или обяд. Опасността при тях е, че дори съвсем малките деца могат да се оттласнат с крачета и да избутат стола си назад, което да доведе до падане, а от там да се причини травма. Всеки педиатър или спешен медик би ви препоръчал да заложите на столчета-маса, което да стои стабилно на пода, вместо да бъде закачено за масата и да виси във въздуха.

Домакински стълби

Във всеки дом има домакинска стълба и често се налага да я използваме, но в никакъв случай не бива да я оставяме на достъпно за малките деца място, така че те да се катерят по нея, тъй като крият особено висока опасност при падане детето да се нарани сериозно – от травми на главата до наранявания на вътрешните паренхимни органи.

 Водоструйки

  • Макар да изглеждат забави понякога и силно да привличат децата, прекалено силната водна струя,  с която мием колата си или поливаме градината може да нарани сериозно детето като предизвика кожни разкъсвания, затова специалистите по спешна медицина съветват да държим подобни съоръжения далеч от децата.

 

По материали от www.huffingtonpost.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,061 преглеждания

Comments are closed.