7 зимни зелеви салати
Салата от червено зеле
Колкото повече преседи преди сервирането тази салата, толкова по-вкусна става!
Продукти:
½ кафена чашка рапично олио или обикновено слънчогледово
½ ч.ч. винен оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
черен пипер
½ ч.л. лук на прах
1 глава червено зеле, заедно със сърцевината, ситно нарязано
Смесете олиото, оцета, захарта, солта, пипера и лука на прах – разбъркайте добре всички съставки. Поставете чернетото зеле в подходяща стъклена купа и го залейте с приготвения топинг. Овкусената салата приберете в хладилника за 8-12 часа, като периодично я разбърквате. По този начин салатата става още по-приятна и ароматна.
Зелева салата с морски дарове
Освен красива, тази салата е и много вкусна.
Продукти:
3 чаши ситно нарязано бяло зеле
1 чаша ситно нарязано червено зеле
1 средно голяма глава прясно броколи, накъсано на малки розички
1 зелена чушка, нарязана на тънки слайсове
1 червена чушка, нарязана на тънки слайсове
100-150 грама рачешки ролца, на едри хапки
¾ чаша лека майонеза или заквасена сметана
¼ чаша пресен лимонов сок
2 с.л. захар
3 с.л. ябълков или винев оцет
1 скилидка ситно настъргат чесън
½ ч.л. сол
1 ½ с.л. сос Уочестър
½ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. лют пирер или чили сос
В малка купа разбийте майонезата(сметаната), лимоновия сок, оцета, захарта, чесъна, уочестър соса, солта, чили соса и черния пипер.
В голяма купа смесете всички зеленчуци и късчетата рачешки ролца и объркайте добре с ръце. Залейте с предварително приготвения дресинг и оставете в хладилника до сервирането.
Лесна зелева салата
Тази сладка и хрупкава салата можете да си приготвяте по всяко време на годината, а за големи партита и събирания е просто идеална.
Продукти:
1 голяма зелка – ситно нарязана
1-2 пресни чушки сиврия, нарязани на кубчета
1 глава бял лук, нарязан на ситно или на тънки слайсове
2 големи моркова
1 кафена чашка винен оцет
1 кафена чашка растително олио или захтин
2 с.л. захар
Нарязаните зеленчуци смесете в толяма купа и залейте с дресинга, пригответ от оцета, олиото и захарта. Оставете салата да престои в хладилника поне 8 часа преди сервиране. Преди да сервирате, отлейте течността, която се е отделила. Сервирайте салатата студена.
Салата от китайско зеле
Красива и вкусна салата за чийто автентичен китайски вкус е добре да използвате сусамово олио и оризов оцет.
Продукти:
2 с.л. суров небелен ссам
1½ с.л. оризов оцет
½ ч.л. сусамово олио
2 ч.л. захар
½ к.л. сол
щипка черен пипер
2 с.л. зехтин
4 чаени чаши ситно нарязано китайско зеле
2 средно големи моркови, настргани
1 пакет оризови спагети или ½ пакет обикновена домашна юфка
Загрейте малък тиган, в който запечете сусама до златисто и докато усетите приятен аромат. В малка купа разбъркайте оцета, сусамовото олио, зехтина, захарта, солта и пипера.
В голяма купа смесете зелето, морковите и сварените оризови спагети или домашната юфка. Залейте всичко с топинга и поръсете с препечения сусам.
Салата от китайско зеле IІ вид
Продукти:
1 пакет домашна юфка
250 грама сурово кашу
350-400 грама ситно нарязано китайско зеле
1 връзка пресен лук, нарязан на шайбички
2 с.л. захар
½ кафена чашка растително олио
¼ кафена чашка ябълков оцет
1 с.л. светъл соев сос
В предварително загрята до 175 градуса фурна запечете натрошената юфка и кашуто до затисто. В голяма купа смесете зелето, лука, препечената юфка и кашуто.
Отделно смесете съставките за дресинга и поръсете салата преди да сервирате.
Ирландска зелева салата
Продукти:
2 ½ чаши бяло зеле, ситно нарязано
1 чаша прясно броколи, на ситни парценца
3 чаши картофена пюре
4 с.л. масло
по щипка чесън на прах, сол и черен пипер
Поставете зелето и броколито в съд с вода, колкото да ги покрие и кипнете, варете не повече от 5 минути и отцедете добре зеленчуците.
Смесете с картофеното пюре внимателно и залейте с маслото, добавете подправките. Сервирайте топла или студена, вкусна е по двата начина. Освен това е и доста засищата и спокойно може да замести едно хранене.
Италианска зелева салата
Продукти:
За соса:
7 с.л. растително олио
2 с.л. оцет
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер на вкус
За салатата:
½ глава бяло зеле
½ глава червен лук
Нарежете зеленчуците на тънки ивици и смесете в голяма купа, залейте с предварително приготвения дресинг и оставете салатата за около час в хладилника, преди да сервирате.
Превод и подбор от интернет: www.purvite7.bg
14,323 преглеждания