6-те незабравими „първи” моменти с нашето дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe zubche

Да бъдеш родител е нещо, което трудно може да се обясни, то трябва да се преживее. Наред с всички грижи и тревоги, това уникално изживяване, наречено „родителство” ни поднася и толкова много поводи за радост. Да разбереш, че очакваш дете е само началото. След девет месеца  животът започва да те обсипва с нови и нови трепети, които никога няма да се повторят, а и едва ли ще се забравят.

Ето някои от най-вълнуващите моменти през първата  година от отглеждането на детето:

1. Първият плач

Още не сте срещнали погледите си, а малкото създание вече сигнализира, че е тук. Само броени секунди, след като се е появило на бял свят, бебето вече ни е дарило с първия незабравим миг – това да чуем гласчето му. В повечето случаи този първи момент е привилегия само за майката, но вече все повече татковци присъстват на раждането, което им дава възможност да се насладят на преживяването.

2. Първата прегръдка

Първият физически контакт с вашето бебе си е цяла експлозия от емоции. Всичко ви се струва толкова познато – кожата му, ароматът му, допирът на пръстчетата. Някои решават, че не са виждали нищо по-красиво, за други не е съвсем така, но едно е сигурно – първата среща под формата на прегръдка между родител и дете си е достоен за просълзяване момент.

3. Първата усмивка

Да видиш детето си да се усмихне за първи път – безценно! Повечето бебета ни даряват с премиерната си усмивка между шестата и осмата седмица след раждането. Но това правило има все повече изключения и е възможно да видите усмихнатата физиономия на вашето бебче и по-рано. Какво кара бебетата да се усмихват, не е съвсем ясно. Сигурно е обаче, че когато видим усмихнатото му личице за първи път, ни се иска животът винаги да му дава поводи за това.

4. Първото зъбче

Безсънни нощи, детски плач, уморени майки и изнервени татковци. Е, това са рисковете на „първите неща”. Първото зъбче си изисква своите жертви, но е част от онези моменти, които трябва да се изживеят и за които след време ще си спомняме с усмивка. И не забравяйте да снимате красивото личице на вашия малък наследник, на което първото зъбче сякаш пасва съвършено!

5. Първата стъпка

Голямата стъпка е… „първата стъпка”! Това е моментът, в който всички гордо осъзнаваме, че бебчето вече се превръща в дете и става все по-уверено и самостоятелно. На хората отстрани всичко им се струва толкова просто и лесно, но само вие си знаете колко усилия сте положили заедно с детето си, за да научи то тънкостите на прохождането.

6. Първата думичка

Какво по-хубаво от това да чуеш първата думичка на своето дете! В идеалния вариант тя ще бъде „Мама”, но в живота не всичко е идеално. Ако детето ви реши да проговори с нестандартното „Няма” или „Дай”, това пак си остава незабравим момент, който ще му припомняте с носталгия, когато порасне.

Е, това е само началото на „Първите неща”. След време ще дойдат още толкова много… Като първият учебен ден, първите приятелства, първите любовни трепети, та дори и първото ви внуче. Животът се върти в своя странен кръговрат, а ние не трябва да спираме да се радваме на всички „Първи” мигове като за последно!

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Споделено

7,427 преглеждания

Comments are closed.