6-те неща, които всяка майка осъзнава в първите мигове от майчинството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

birth500n400

Толкова много неща се случват в първите мигове на майчинството, това са уроци, на които никой не ни учи преди това, но които веднъж научени, се помнят цял живот и ни съпътстват през целия ни живот на майки. Всяка жена, вече станала майка, няма как да забрави момента, в който това се е случило, независимо колко дълго се е подготвяла за това преди и дали е била всъщност достатъчно подготвена или не. Това е онзи миг, който остава като перманентна татуировка, като неизличим белег, издълбан дълбоко в съзнанието, уникален,неповторим и различен за всяка жена.

1.       Осъзнаваме, че обичаме съпруга си по нов и съвсем различен начин

Първият път, когато видим съпруга си веднага след раждането имаме чувството, че виждаме напълно различен, друг човек. В момента, в който вече сме трима, той вече не беше само наш съпруг. Той е баща на детето ни. И двамата осъзнаваме, че сме преживели едно от най-големите чудеса в живота си. Мъжът до нас е вече различен, виждаме го в нова светлина и усещаме как връзката ни става по-силна и неразривна. В този момент вече знаем, че за нас започва нов етап от живота ни.

2.       Разбираме, че жените са готови на всичко, заради майчинството

Жените са непреклонни и смели! В отделението има всякакви родилки. Жени, които стоически понасят десетки часове болки, контракции,раждания, други изтърпяват най-различни манипулации в името на новия живот, трети постъпват в болницата след години усилия да се сдобият с рожба. Всички те са готови да преодолеят всякакви препятствия в името на това да станат майки. Това е истински подвиг.

3.       Появата на малкия човек не е това, което сме очаквали, но това е нашето дете

Девет месеца градим идеалният образ на очакваното бебе, но в момента на нашето запознанство истината е далеч от перфектната ни представа за него. Но няма разочарование или изненада, само щом зърнем подпухналото лилаво малко чудо, всичко останало бива забравено. В този миг осъзнаваме, че започва нова страница в нашата история. Тази страница е на малкия човек пред нас. На нашето собствено дете.

4.       Разпознаваме нашето детe от пръв поглед

Прекарваме девет месеца в това да си представяме как ще изглежда детето ни – с големите сини очи и матова кожа… Истината обаче е далеч от представата и е съвсем проста – в мига, в който зърнем собственото си бебе, без всякакви съмнения си казваме: „О, да! Това е то – моето дете!“

5.       Ние сме зависими и свързани завинаги

От първия път на появата на малкия човек осъзнаваме, че ние двамата сме взаимно зависими едни от друг. Засега той много повече от нас, защото сме целият му свят, ние съм майката, но това е временно и само за малко.

6.       Залива ни вълна от всякакви чувства

Съмнение, тревога, страх, болка, объркване, недоверие, чувство за вина, гордост, щастие, любов . Всякакви противоположни емоции ни връхлитат едновременно и ни променят само за един единствен миг. Сред този порой осъзнаваме, че едно чувство доминира над останалите  – майчинското.

Майчинството е един нов свят. Той е пълен с тревоги и сладко блаженство. И въпреки, че може и да не знаете какво да правите в началото или как да го правите, това е вашето основно поприще, с което, макар и да нямате магистърска степен, ще се справите, защото то е заложено в същността ви.  

 

Адаптация от www.familyshare.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,225 преглеждания

Comments are closed.