5 октомври: Международен ден на учителя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

International Day of the teacher

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. в над 100 държави.

Историческите предпоставки за отбелязване на Ден на учителя става състоялата се на 5 октомври 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите. В резултат бил подписан документ “Препоръки, касаещи статуса на учителя”.

На 5 октомври 1994 г. Световният ден на учителя се отбелязва за първи път официално.

Днес, на този ден, ООН предлага на родителите и на всички граждани да се замислят за минута за своите учители. Как Учителят е променил за добро техния живот, споменът за което остава като един от най-силните спомени за всеки човек – да си спомняш с благодарност за хората от които си се научил.

По някои оценки към 2015 г. човечеството ще се нуждае от около 35 милиона учители в началното образование.

У нас 5 октомври  не е особено популярен като ден на учителя, тъй като у нас доста по-голяма тежест имат деня на Славянската писменост и Деня на будителите – празници, които отразяват същността на българската народност и стремеж към образование.

Независимо дали го отбелязват или не,  поздравяваме българските учители с днешния празник с едно класическо изпълнение от филма със Сидни Поатие „На учителя с любов“, защото е прекрасно да имаме поводи за празници.

www.youtube.com/watch?v=PT5OmavfOWg&feature=youtu.be

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,003 преглеждания

Comments are closed.