3 рецепти с яйца
Често ни се налага да приготвим нещо бързо, но и вкусно за хапване. Почти винаги имаме яйца в хладилника, затова ще ви предложа 3 лесни и бързи рецепти с тях.
Бъркани яйца със сирене
Продукти:
4-6 яйца (в зависимост от порциите)
парченце масло
сирене
По желание: зелени чушки, зелен лук, кашкавал, гъби, колбас
подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Основната рецепта за бъркани яйца със сирене се приготвя така: загряваме тигана, слагаме маслото и като се разтопи изсипваме сместа от намачканото сирене и яйцата. Бъркаме докато се стегнат. Подправят се на вкус с червен, черен пипер, магданоз. Сервираме със салата и препечени филийки.
По желание може да се добавят някои от по-горе изброените продукти, които се нарязват и се задушават в мазнината за няколко минути. Като омекнат се добавят се яйцата и сиренето.
Съвет:
За да станат яйцата по-сочни, може да добавите малко прясно мляко.
Поширани (забулени) яйца върху пюре от картофи
Продукти за 4 порции:
4 яйца (8 яйца)
6-7 средно големи картофа
прясно мляко
масло
червен пипер
300-400 г сирене
Начин на приготвяне:
Обелваме и нарязваме картофите на кубчета. Сваряваме ги в подсолена вода и като станат готови ги намачкваме на пюре, като добавяме прясното мляко и малко масло.
Разпределяме пюрето по чиниите. Отгоре слагаме натрошено сирене.
Слагаме на котлона голяма тенждера, пълна с вода и няколко капки оцет. Когато заври, пускаме внимателно яйцата едно по едно. Когато станат готови, ги изваждаме с решетъчна лъжица и ги поставяме най-отгоре върху сиренето.
По желание може да запържим масло с червен пипер и да полеем порциите.
Вариации:
Пошираните яйца спокойно може да бъдат заменени с обикновени пържени яйца на очи.
Вместо картофеното пюре, за подложка може да изполваме спаначено. Рецептата се приготвя така:
800 г спанак (може и замразен)
1 кофичка кисело мляко
Измиваме, нарязваме и задушаваме леко спанака и го разпределяме в чиниите. Върху него слагаме по 2 лъжици кисело мляко (който обича, може да добави в млякото счукан чесън) и натрошеното сирене.
Продължаваме по гореописания начин с поширането на яйцата.
Суфле от тиквички
Продукти:
2-3 средно големи тиквички
6 яйца
200-300 г сирене
1-2 равни с.л. брашно
кашкавал
черен пипер
копър
1 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
Измиваме и обелваме тиквичките. Нарязваме гина кубчета и ги бланшираме в подсолена вода за няколко минути. Изваждаме ги с решетъчна лъжица и ги поставяме в тава или ги разпределяме по гювечета.
Натрошаваме сиренето, добавяме яйцата, брашното, разтворено в половин кофичка кисело мляко, черен пипер и копър на вкус. Заливаме тиквичките и печем в предварително загрята фурна.
Когато е готово, може да поръсите с настърган кашкавал и да запечете.
Поднасяме със сос от кисело мляко, копър и чесън.
22,719 преглеждания