3 пролетни рецепти с коприва
Копривата вероятно е най-добре позната и най-използваната билка у нас. И това не е случайно – тя е едно от най-полезните растения, и листата, и коренът, и стеблото. По тази причина природолечителите казват, че ако хората са добре запознати с нейните лечебни качества, не биха засаждали нищо друго, освен коприва.
Скандинавска копривена супа
Нужни продукти: 1 купа измита коприва, 1 глава лук, няколко стръка пресен лук, 3 скилидки чесън, ½ пакетче масло, мащерка, 1 пилешки или зеленчуков бульон, черен и бял пипер, пресен копър, 1 заквасена сметана.
Сложете измитата коприва във вряща вода с щипка сол за 1 минута. Свалете от котлона. Запържете нарязаните лук, чесън и пресен лук в маслото, докато омекнат. Добавете мащерката, омекналата коприва и разтворения бульон. Подправете с черен и бял пипер. Варете на бавен огън около 15 минути. Разбийте всичко с пасатор. Свалете от котлона и добавете разбитата сметана и копъра. Традиционно се сервира със сварено яйце.
Копривена пица
Нужни продукти: тесто за пица, доматен сос, 1 скилидка чесън, няколко нарязани стръка пресен лук, 1 лъжица зехтин, 2 шепи спанак, 2 шепи коприва, 1 яйце, няколко парченца бекон, няколко супени лъжици заквасена сметана, 1 чушка, червен и черен пипер, кашкавал, пушено сирене, пармезан, други сирена по желание, магданоз.
Задушете копривата, спанака, лука, чесъна и чушката в зехтин. Добавете сметаната и яйцето. Трябва да получите сравнително гъста смес. Подправете с черен и червен пипер, сол. Отделно настържете кашкавал и нарежете топено сирене. Смесете ги и добавете пармезан и други сирена по желание. Разточеното в тава тънко тесто намажете със зехтин и доматен сос. Отгоре разстелете сместа с копривата. Поставете парченцата бекон. Обилно поръсете със сместа от сирена. Печете до приятен загар.
Копривена паста с риба тон
Нужни продукти: купа сварена паста, купа измита коприва, 3 скилидки чесън, шепа препечени орехи, бял и черен пипер, 1 ч.ч. пармезан, 1 консерва риба тон, няколко лъжици зехтин, сокът на един лимон, магданоз.
Изсипете копривата във вряла вода за минута-две. Свалете от огъня. Извадете и изцедете. Пасирайте копривата, чесъна, ½ от орехите, подправките, зехтина. Получената смес объркайте с рибата тон и лимоновия сок. Прибавете към пастата и разбъркайте. Отгоре поръсете с пармезан, магданоз и лимон.
5,172 преглеждания