2500 лв. месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_family_paper.jpg

По данни на КНСБ за последната година животът в страната е поскъпнал с близо 800 лева, а за покриването на ежедневните нужди за живот на едно семейство с две деца са необходими 2500 лева.

Данните на синдикатите са от третото тримесечие на годината. В сравнение с началото на 2019-та месечният разход се е увеличил с 63 лева. Това се дължи на по-високите цени на хранителните продукти – най-вече хляб и месо, както и на скока в цената на електроенергията.

От КНСБ изчисляват, че на човек от домакинство са необходими средно по 618 лева месечно. Това са разходи за храна, здравеопазване, образование и транспорт.

Резултатите от проучването показват, че приблизително 70% от семействата у нас живеят с доход под необходимия за нормален живот. А пенсионерите твърдо са под прага на бедност.

Едва 460 хиляди българи успяват да достигнат сумата, необходима за нормална издръжка на домакинството. 30% от домакинствата са с доход на лице под 348 лева. Това са 2 милиона и 200 хиляди души. Разликата между най-богатите работещи и най-бедните работещи става все по-голяма.

За една година цените на хляба и местните продукти са отбелязали ръст от над 8%, а скокът в млечните продукти е близо 5%.

Само топлоенергията за годишен период отчита нарастване с 13%, което е донесло сериозни затруднения на голяма част от българските домакинства. Заради по-високите разходи за наем, транспорт и услуги в столицата издръжката на живот на месец е малко над 3 200 лева за четиричленно семейство. За да достигне тази сума всеки от двамата работещи родители трябва да получава заплата в размер на близо 1 630 лева.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

986 преглеждания

Comments are closed.