20 важни обноски, на които да научим детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

добри обноски при децата

Не винаги, когато детето се държи неучтиво, го прави съзнателно или с цел. Когато са малки те все още не знаят, че не е възпитано да прекъсват хората, когато разговарят, че е грозно да тършуват с пръст в носа или пък, че е обидно да коментират на висок глас гигантския нос на жената на съседната пейка. Да, етикетът е важна част от възпитанието, за която трябва да се отдели време.

Но все пак трябва да се започне от някъде. Предлагаме ви един списък с неща, които не трябва да пропускаме да им обясним, що се отнася до добрите обноски.

1. Когато искаш нещо, трябва да кажеш „Моля”, а когато ти подават – „Благодаря”.

2. Не е хубаво да прекъсваш, докато разговаряме, освен ако не става дума за нещо много спешно. Ние веднага забелязваме, че искаш да ни кажеш нещо и веднага, щом приключим разговора, ще ти отговорим.

3. Ако искаш да привлечеш вниманието веднага, най-учтивият начин да го направиш е като кажеш „Извинете” или „Може ли за момент?”

4. Когато се чудиш дали да направиш нещо или не, първо попитай за разрешение. То може да ти спести много часове на обяснения и неприятни разговори след това.

5. Не е учтиво и може да бъде обидно, да коментираш физическите качества и характеристики на хората.

6. Когато някой те поздрави и попита „как си?”, отговори му и го попитай същото.

7. Когато подаваш ръка за поздрав или говориш с някой, винаги го гледай в очите.

8. Когато си бил на гости или излизаш с твои приятели и родителите им, на тръгване трябва да благодариш за гостоприемството и за приятното изкарване.

9. Винаги почуквай на затворена врата и изчакай отговор, преди да влезеш.

10. Когато се обаждаш по телефона, първо поздравявай и се представяй.

11. Оценявай жестовете и подаръците, които ти се правят и винаги казвай „Благодаря!”.

12. Не наричай хората с обидни имена или прякори.

13. Не се присмивай на никого по никаква причина. Да дразниш и да се подиграваш на някой друг, не показва сила, а напротив – признак е за слабост. А да се надсмиваш над някой, който е по-слаб е като цяло жестока постъпка.

14. Когато си на театър или някакво друго представление или концерт, но ти е скучно, постаряй се да не го показваш. Ако не може да излезеш преди края, изчакай спокойно на стола си, докато приключи. Ако започнеш да се въртиш на стола, да разговаряш или шумиш, така показваш неуважение към труда и работата на изпълнителите и пречиш на останалите хора в залата.

15. Ако бутнеш или настъпиш някого без да искаш, кажи „Извинявай!”.

16. Слагай си ръката пред устата, когато кихаш или кашляш. Не си бъркай в носа. Ако се налага, винаги използвай носна кърпичка или салфетка.

17. Когато минаваш през врата, особено на публично място, виж дали няма някой зад теб, за да задържиш вратата отворена.

18. Ако някой ти помогне за нещо, винаги благодари. Така хората няма да имат нищо против и друг път да ти съдействат.

19. Винаги спазвай добро поведение на масата. Използвай приборите по предназначение. Ако не знаеш за какво служи някой от тях, не се притеснявай да попиташ.

20. Когато нещо на масата е далеч от теб, не се пресягай, а помоли да ти го подадат. Винаги използвай салфетката при нужда да се почистиш.

—————————————————————————————————————————————————-

Още за детското възпитание:

kid-bad-behaviour   Как да се справим с лошото поведение

   Как да накараме децата да ни чуват

reading-book   Защо детските книжки са толкова важни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

Етикети:

207,508 преглеждания

Comments are closed.