19 май – ден на борба със затлъстяването
За поредна година Европа отбелязва 19 май като ден за борба със затлъстяването. Още през 2002 г. Световната здравна организация алармира, че нарастването на сърдечносъдовите заболявания е свързано с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване, а според доклад на Европейския парламент, приет през 2005 г., затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и сред децата.
Характерно за българския модел на хранене е, че половината от мазнините, които присъстват на трапезата, са от животински произход. У българите битува схващането, че щом е от растителен произход, мазнината е полезна. Всъщност прекаляването и с едната, и с другата мазнина е изключително вредно. И най-здравословните храни, когато се приемат в големи количества, могат да имат вреден ефект. Друг специфичен проблем за храненето на българското население е, че не се приемат достатъчно плодове и зеленчуци особено през зимата и пролетта, когато те са скъпи за голяма част от населението. Консумацията на мазни меса също е в големи количества.
Нездравословното хранене, в съчетание с обездвижването, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Ето защо мерките, които се предприемат в световен и национален мащаб са насочени към профилактиката и промоцията на здраве и са неизменна и важна част в борбата за утвърждаване на здравословен начин на живот.
А това означава коренна промяна начина на живот; рационално и балансирано хранене за победа над наднорменото тегло и затлъстяването; при затлъстяване, задължителна консултация с лекар; ежедневна физическа активност.
източник: dariknews.bg
2,187 преглеждания