11-годишно българче вече е студент по програмиране

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

programming

11-годишен ученик от Асеновград вече е студент в Софтуерен университет в София. Въпреки крехката си възраст, Димитър Самаров взема първия си изпит с блестящ резултат – 250 от 300 възможни точки. Момчето учи предимно онлайн, за да не пропуска и часовете в училище.

Още на 8 години Митко проявява специален интерес към компютрите, затова и става част от екипа на клуб “Компютър” в Асеновград.

“Научих много неща за устройството на компютъра и като цяло тук се запалих към техниката”, казва момчето.

“Това момче, когато идваме тук заедно да оправяме тази техника на неговата възраст, отваря сам чичо Гугъл или както той казва, Ютуб е по-добра търсачка, учи мен самата и започва да слуша лекция за това как да се справи и софтуерно и хардуерно проблемчето в залата”, добавя Полина Симова, ръководител на клуб “Компютър”.

Миналата година Димитър разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение в града от специалисти от Софтуерен университет. След края на програмата всеки има право да се яви на изпит, който дава шанс за дистанционно следване в университета.

“Когато той каза искам да се явя, аз му обясних, че вероятността е много малка, даже не попитах какъв е резултата, той дойде много развълнуван и каза аз имам 5.60 на изпита, резултатът е много висок”, допълни майка му Ралица Самарова:

Сега Димитър е вече студент и даже е взел първия си изпит.

 “Не беше твърде тежък изпита, важното е да не се притесняваш. Няма нищо страшно да сбъднеш мечтите си, просто трябва да вярваш в себе си”, казва още Митко.

Освен интерес към компютрите, той проявява любопитство и към танците. Има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията “Изгряващи звезди” – латино и стандартни танци.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

927 преглеждания

Comments are closed.