Денят на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

деца бягат сред природата

В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

Международният ден на детето – 1 юни е особено популярен не само у нас, но във всички страни от бившия соц-лагер.

В България денят на детето се чества за пръв път през 1927 г. – вторият неделен ден след Великден, Неделя на мироносците. Замислен и обявен от Съюза за закрила на децата в България, той се ръководел от Върховен комитет с председател софийският митрополит Стефан.

Още в далечните 30 години на миналия век, са създадени хиляди трапезарии, летовища и детски лагери в манастирите. Празнували деня на детето с литературни програми и детски изяви. След 1950 г денят се провъзгласява на 1 юни, когато се отбелязва Международният ден на детето.

Първоначално 1 юни е обявен за международен ден за защита на децата – това се случва на Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света, между които и България, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените.

В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен.

И днес това е един от най-популярните детски празници.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Детето деца

Етикети:

5,754 преглеждания

Comments are closed.