На какво да научим децата преди да са напуснали дома

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_166481948

“Като родители на 3 деца, с жена ми често мислим за ценностите, които искаме да възпитаме в тях преди да са поели по своя път. Винаги съм вярвал, че опитът е най-важен, но децата са ограничени по отношение на самостоятелните си преживявания. Затова нашата роля на родители е изключително важна за посоката, по която потомството ни ще поеме, за да сполучи.”

Това посочва в материал в LinkedIn Питър Ацето, президент и главен изпълнителен директор на компанията Tangerine Bank. Той предлага 3 урока за родители, вдъхновени от житейски преживявания. Ето какви са те.

Урок 1: След 17 години в сферата на финансите научих колко важни са здравословните финансови навици и свободата.

Също както правилното хранене и редовните физически упражнения, управлението на финансите, спестяването за нещата, които искаме да си купим, разбирането на кредитите и тяхната цена, са жизненоважни за бъдещата ни свобода. Добрите родители искат от децата те да работят усърдно, да се държат уважително и да са честни и лоялни. Но ако искаме и да са щастливи, защо не ги научим и да бъдат спестовници?

Спестяването поражда усещания за финансова сигурност и лична свобода, които ни даряват с изобилие от възможности. Когато имаме контрол над натовареното си ежедневие, стресът ни се струва по-поносим. Спестяването ни позволява да купуваме продукти, които смятаме за изключително ценни – ето чувство за свобода! Това е стъпалото, от което можем спокойно да поемем по пътя към щастието. Насоките, които даваме на децата си за боравене с парите, им помага да изградят за себе си спокойно бъдеще.

Урок 2: Преди няколко години проведох разговор с декана на университета в Пенсилвания. Той ми обясни как децата в учебното заведение остават силно свързани с родителите си.

Чрез технологиите, младежите продължават да получават съвети и дори искат от мама и татко да вземат решения вместо тях. На първо четене звучи удобно, но той е силно разтревожен, както и аз. Рано или късно, всеки трябва да намери своето място на този свят. Всички трябва да станем независими и да можем да се движим уверено напред. Колкото по-рано се научим на това, толкова по-добре. Хей, баща съм на 3 деца, а не ми е никак лесно да водя тези разговори с тях! Но и аз, и жена ми знаем, че колкото по-скоро наследниците ни си извоюват независимост и сила и се научат сами да вземат решения за бъдещето си, толкова по-лесно ще им бъде.

Урок 3: Като зает студент, а след това и възрастен, научих, че онези, които се справят най-добре в живота, умеят да управляват времето си.

Да, тази способност е изключително важна за успеха и щастието. Не смятам, че откривам топлата вода, но бих искал да обърна вниманието ви и към цялостната картина. Общувам с ужасно много хора – такива, които са се примирявали, работили са усърдно, успявали са, но въпреки това имат чувството, че са си загубили времето и че са пропуснали ценни възможности.

Заетостта, целеустремеността, концентрацията и успехът трябва да са съпроводени и от трупането на опит, насладата от взаимоотношенията с околните, воденето на истински, пълноценен живот и забавленията. Да, трябва да управляваме времето си ден за ден и седмица за седмица, и година за година, но освен това трябва винаги да сме отворени към преживяванията, които не сме планирали. Всички искаме децата ни да се трудят здраво, разбира се, но е добре и да ги учим да се наслаждават на житейското пътешествие, защото разкаянието е трудно за преглъщане. А и не е редно, когато някой ден се обърнат назад, да изпитват разочарование от това, че са пропуснали много възможности.

Ценностите са ръководните принципи, които оформят човешкия характер. Всички го знаем. Освен това знаем, че ценностите ни помагат да различаваме доброто от злото. Затова, възпитаваме различни ценности у децата си – защото искаме те да се превърнат в добри, успешни и щастливи хора.

Източник: www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,858 преглеждания

Comments are closed.