• No categories

Как да си направим домашна боза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bozaПомните онази култова фраза от „Момчето си отива“: „Една боза от 6.“ За тези, които пазят този спомен сигурно няма нужда да обясняваме какъв беше вкусът й и колко чар имаше в това да отидеш с тате на сладкарница в неделя.

Предлагаме ви една рецепта, която няма претенциите, че ще ви върне в детството, но ние сме решили да опитаме.

 

Необходими продукти:

4 л. вода

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. закваска

 

За закваската:

1-2 с.л. брашно

1 ч.ч. вода (хладка)

1 с.л. захар

 

Начин на приготвяне:

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори като постоянно се бърка по време на печенето.  След това се охлажда и постепенно се смесва с малко вода. Получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя отново на огъня. Добавят се двете чаши захар и сместа се бърка, докато заври в продължение поне на 5-6 минути.

Охлажда се и се добавя закваската. Съдът с бозата се държи 2-3 дена на топло, за да ферментира, след което се налива в бутилки и се прибира на студено.

 

Приготвяне на закваската: Препечете брашното и го размийте с малко вода, прибавете захарта и оставете няколко дни на топло да ферментира като от време на време я разбърквайте. Пригответе закваската няколко дни преди да решите да правите домашна боза.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,209 преглеждания

Comments are closed.