Зорба и Буда – прегръдката на дуалностите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zorba_600_314

Живеем в свят на дуалности – това не е новина за никого. Замисляме ли се как това влияе на ежедневния ни живот? С някои опозиции не можем да се борим – денят е светъл, нощта е тъмна. Други обаче създават напрежение в телата ни и объркват ума. Когато трябва да взема важно решение, дали да слушам разума или сърцето? Когато искам да имам духовна практика, трябва ли да изоставя материалното? Когато се стремя към земните блага, това прави ли ме по-лош човек? Всички се лутаме в тези опозиции в опит да намерим някаква златна среда и да останем там максимално продължително.

Но има една друга опция, която рядко изследваме и тя е да направим място за всички дуалности и опозиции в живота си. Един от основните проблеми за всеки човек, който има отношение към личното си израстване е връзката между материалното и духовното, или по-скоро липсата на такава. Ошо описва този проблем като сблъсъка между Зорба и Буда.

Зорба е онзи, който напълно се отдава на материалното във всичките му измерения. Този архетип е тук да се наслаждава на живота – да се забавлява и да обича. Зорба изглежда краен в очите на някои хора, защото той не се страхува от малките пречки на ежедневието. Зорба е тук да ни напомня, че проблемите, с които всички се сблъскваме могат да бъдат разрешени с малко находчивост и много положителна настройка.

Буда, от друга страна, се отдава напълно на духовността. Като бивш принц той е имал достъп до всички блага на земята, но се отрича от тях, когато се сблъсква с бедността на поданиците си. Решителността му да повдигне завесата на привидната реалност и да види света в истинските му цветове го отвежда по пътя на медитацията. Дълги години той изпробва различни метод и техники, докато накрая открива онова, което работи за него. Разбира се, преди да получи просветление, Буда се среща с всичките си демони. След като метафорично се преборва с тях, започва да предава своето учение на хората.

zorba2-600_400

Искаш ли да опознаеш тези два свята и да ги събереш в едно ЦЯЛО? Искаш ли да разбереш как да постигнеш баланс между Зорба и Буда в твоя свят? Предлагаме ти място, където всичко това ще се случи в рамките на два дни – „Фестивал на изобилието“ в Център за йога и трансформация „Мандала“. В тези два дни ще можеш да опиташ практики за тялото, медитации и ключове за съзнанието, ще има игри и забавления, ще има извисяващи и фини практики. Програмата е толкова разнообразна, че да нахраниш тези два аспекта в теб и всичко между тях.

zorba-3_600_400

Стани част от ЦЯЛОТО. На 28 и 29 април заповядай да прегърнем и да помирим в себе си онова, което изглежда противоположно, а всъщност е допълващо се.

Повече за събитието можеш да прочетеш тук:

https://www.facebook.com/events/891724860987129/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,225 преглеждания

Comments are closed.