Защо е важно да се спре порочната практика на детските бракове

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

little-bride-600x400

Една от всеки пет жени в света се омъжва преди 18-ия си рожден ден. Когато едно момиче е принудено да се омъжи като дете, последствията са за цял живот. Шансът да завърши училище намаляват, а вероятността да стане жертва на домашно насилие се увеличава. По-вероятно е да забременее в юношеска възраст, а за тийнейджърките рискът от смърт заради усложнения по време на бременност и раждане е по-висок от този при жените над 20 години.

Детските бракове водят също до огромни обществени последици и спомагат за по-високия риск от продължаване на бедността между поколенията. Макар че глобално детските бракове намаляват, напредъкът за прекратяването на тази практика остава твърде бавен.

За да спрем изцяло тази практика до 2030 г. – както е заложено в Глобалните цели за устойчиво развитие, напредъкът трябва значително да се ускори. Ако това не се случи, до 2030 г. още 150 млн. момичета ще се омъжат, преди да навършат 18 години.

За милиони момичета в света бракът не е избор, а нежелан край на детството и бъдещето им.

“Решението е просто: Да забраним детските бракове, да инвестираме в образованието и да овластим младите хора, семействата и общностите, за да се стигне до позитивна промяна. Само тогава ще спрем тази практика до 2030 г. и ще защитим 150 милиона момичета в риск“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

650 милиона момичета и жени в света са омъжени преди 18-ия си рожден ден. В световен мащаб всяка година общо 12 милиона момичета се омъжват по време на детството си. Най-голям е броят на омъжените момичета в Южна Азия – 44% от всички в света, или 285 милиона, следвана от Субсахарска Африка – 18% от всички в света, или 115 милиона.

Случаите на детски бракове в световен мащаб намаляват. През изминалото десетилетие броят на жените, които се омъжват като деца, спада с 15% – от една на всеки четири (25%) до приблизително една на всеки пет (21%). Това означава, че са били предотвратени 25 милиона случая на детски бракове. Насърчаването на образованието сред момичетата, проактивните правителствени инвестиции и силното послание към обществото за незаконността на детските бракове и вредата, която те нанасят, са сред причините за промяната.

В Южна Азия рискът едно момиче да се омъжи в детството си е намалял с повече от една трета – от почти 50% преди 10 години до 30% днес. Това до голяма степен се дължи на стъпките за ограничаването на детските бракове в Индия.

Глобалната тежест по отношение на детските бракове се измества от Южна Азия към Субсахарска Африка заради по-бавния напредък и растящото население. От последните случаи на омъжени момичета близо всеки трети е в Субсахарска Африка. За сравнение, преди 25 години там е било всеки седми.

В Латинска Америка и Карибския регион няма данни за напредък – нивото на детските бракове остава също толкова високо, колкото и преди 25 години.

Детски бракове има и в страните с високи доходи. В САЩ, в по-голямата част от всички 50 щата, има изключения в закона, които позволяват деца да сключват брак преди 18-годишна възраст. Към 2017 г. само 4 страни в ЕС не допускат изключения за минималната възраст от 18 години за брак.

Омъжването на едно момиче оставя дълбоки следи в много сфери от живота му. За да елиминира детските бракове до 2030 г., глобалният напредък трябва да бъде 12 пъти по-бърз от темпото в последното десетилетие.

УНИЦЕФ работи, за да спре детските бракове в 64 страни в света, в това число и България.
unicef.org
nmd.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

910 преглеждания

Comments are closed.