Защо е важна текстурата на храната?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_baby_spoons.jpg

Разнообразното хранене е важно и често поражда въпроси и притеснения за родителите. Лекарят има първостепенна роля на съветник, който да обяснява, успокоява и напътства. Затова д-р Герова, специалист по детско хранене и част от екипа на Нестле България АД, ще ни разкаже защо текстурата на храната е толкова важна за оптималното развитие на децата.

Около 6-месечна възраст хранителните потребности на бебето започват бързо да се променят. Това е периодът, в който се препоръчва въвеждането на отбиващи храни, подходящи за възрастта му. Разнообразяването на менюто е изключително важно за оптималното физическо, когнитивното и поведенческото развитие на бебето. В периода на захранване основната задача е постепенно да запознаем бебето с храни с нови вкусове и консистенции, различни от млякото, с което то е свикнало до момента, за да се тренират не само смукателните му умения, но и за да се тренират движенията на челюстта и устните, което спомага за по-лесното хранене с лъжичка. Детето вече е готово за прием на пюрета, защото избутващите движения на езика не са толкова активни. В този период се появяват активни движения, чрез които се поема храна от лъжичка, а това стимулира дъвкателната мускулатура.

Към деветия месец, детето вече умело координира преглъщането на течности и дишането си, а при хранене то вече движи езика си между двете страни на зъбите и венците. По време на дъвкателния процес, когато храната се преработва в устата, част от нея започва да се усвоява, благодарение на слюнчените ензими. Докато храната е все още в устата на бебето започват рефлекси за отделяне на храносмилателни ензими в стомаха, т.е. организмът се подготвя, че след определено време и етап тази храна ще попадне в стомаха и той ще трябва да „задвижи” определените ензими за смилане на храната и доставяне на нужните хранителни вещества. Така, когато храната се задържи в устата, дъвче се, се дава възможност на стомаха да се подготви да посрещне и обработи храната. Когато храната попадне в подготвения вече стомах, тя се разгражда пълноценно, обработва се в червата, което подобрява от една страна усвояването на различните хранителни вещества, не затормозява храносмилателната система и от друга страна, предотвратява развитието на различни храносмилателни нарушения.

През този период е важно децата да се научат да разпознават текстурите на храната. Най-лесно това се получава като им позволим да пипат храната си. Чрез допира до храната, те изпращат сигнали към мозъка, какъв процес в тялото си трябва да задвижат, за да усвоят този вид храна.

В периода между 9 и 12 месец, благодарение на опита, който вече имат с различните консистенции, движенията на езика вляво и дясно са много по-ефективни. Този период е подходящ за запознаване на детето с меки плодове и бисквити, защото чрез задържането на парченца в устата си, то се самотренира да не се задавя. Храната стига до края на езика, а не просто преминава, както се случва с млякото, кашите и пюретата. Това е процесът на промяна от хомогенна храна към храна на забележими парченца.

fish_carrot_leek_baby_food

Фината моторика на детето постепенно се усъвършенства и в петнадесетмесечната си възраст, то използва много повече ръцете си за поемане на храна. С появата на повече зъбки започват процесите на раздробяване на храната. Детето вече е развило контрол над езика и устните си и по този начин вече е способно да премине на следващ етап – отхапването.

Когато детето е на година и шест-осем месеца, дъвкателният му механизъм се е усъвършенствал дотолкова, че то е способно да премества храната от езика към зъбите си, от едната към другата страна и отново към езика, преди да задвижи процеса на преглъщане. Това е възможно благодарение на по-твърдата консистенция на храната, която то поема и рефлексите, че първо трябва да раздроби и след това да преглътне, за да не се задави. Координацията му за подаване на твърдата храна към устата се е подобрила значително, а това води да лесното „уцелване” на устната кухина, дъвкането със затворена уста и по-малко загуба на храна.

От изключителна важност е текстурата на храната да се променя съобразно възрастта, а именно на 6 месеца да се приемат фино гладки текстури, на 7-8 месеца намачкани текстури, на 8-12 ситно нарязани малки, меки парченца, над 12 месеца малки меки парченца.

Съществува възможност бебето да не може да свикне с промяната на текстурите в периода на захранването, а това би довело до отказ да яде твърди храни като краставица например, а ще иска фино смлени текстури. Тази тенденция се среща все по-често и може да бъде предпоставка за нарушени хранителни навици, в следствие на което и здравословни проблеми.

Текстурата на бебешката храна е важна, защото стимулира всеки процес в организма на бебето, от началото на захранването, до момента, в който детето е абсолютно готово да участва в процеса на хранене активно, т.е самостоятелно.

IMG_8841_m

Материалът е подготвен от д-р Ивелина Герова – специалист по хранене и захранване на бебета, част от екипа на Нестле България АД;  един  от  инициаторите и участник в организацията на кампанията „Нестле Здравословно Начало Здравословен живот“ 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,019 преглеждания

Comments are closed.