Законите на Мърфи … за майки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всички сме чували за „Законите на Мърфи“ , чиято формулировка гласи „Ако нещо може да се обърка, то ще се обърка“. Простичък пример е феноменът, при който излизаш без грим и прическа, в един- единствен ден от месеца и точно тогава срещаш всичките си познати, включително и бившия, който не си виждала от 5 години. Какво ли би казал г-н Едуард Мърфи, ако трябваше да приложи философията си, за да обясни случващото се в живота на една майка?

zakonite-na-murfi-za-maiki2

Ето ги и отговорите!

1. Ако си облечена в черно, децата ще имат сополи

Всъщност, при какъвто и да било цвят, ако ситуацията изисква от вас чисти дрехи, без каквито и да било петна, гледайте децата да не са наблизо. В противен случай тази иначе съвсем лесна задача, може да се окаже мисия невъзможна.

2. Ако си облечена в бяло, то ръцете им ще са кални

Децата обичат калта – от нея строят фигурки, боядисват си лицето, готвят (и ви карат да дегустирате), търкалят се в нея и изобщо понякога сигурно се чудите дали пък нямате прасенце под прикритие. Ако искате да не полудеете, свиквайте с калните отпечатъци по вас и около вас.

3. Ако смениш памперса, ще го напълнят подобаващо непосредствено след това

Възможно е бебетата да сключват тайни договори с производителите на пелени. Защо иначе ще правят онази хитра физиономия, след като свършат работата в току-що сменения памперс?

4. Ако измиеш пода, ще разлеят нещо

Тук решението е много лесно – просто подът не трябва да се мие. И ако някой все пак направи грешката да отбележи, че подът е мръсен, то внимателно му подайте кофа с вода и моп и се оттеглете на безопасно място, за да наблюдавате случващото се.

5. Ако си смениш чорапите, то ще стъпиш, в това, което е разлято

Особено, ако са два еднакви това е гарантирано. Не забравяйте и другото важно правило – ако на пода има дори една капка, то някой трябва да мине точно през нея… и да си намокри чорапите.

6. Ако всичко изглежда наред, то децата ще го поправят

Сигурно от там идва българската поговорка „Много хубаво, не е на хубаво“ , за 5 минути тишина понякога заплащате твърде скъпо – в буквален и преносен смисъл, ако детето ви се е забавлявало да изрязва банкнотите, които е извадило от чекмеджето със спестяванията.

7. Ако кажеш една мръсна дума веднъж, то те ще я повтарят до безкрай

Учените все още спорят по въпроса как точно малките деца научават езика ни, но и до ден днешен сме свидетели на това, че всички се интересуват най-вече от обидните думи, когато става въпрос за чужд език. Сигурно е някаква природна особеност, не се впрягайте.

8. Ако кажеш нещо важно, то със сигурност ще го забравят

Някъде в лекциите ми на дълго и на широко се обсъждаха видовете памет – сензорна, първична, вторична … и очевидно някъде там между първичната и вторичната се губят изречения като „Оправи си стаята“ и „Утре баба ти има рожден ден“.

9. Ако си изморена, те ще са пълни с енергия

Несъмнено това е един от най-важните уроци, които всяка майка научава своевременно. Не се тревожете – скоро ще пораснат и ще им го върнете тъпкано, когато искат да поспят до 10 или пък да дремнат следобед.

10. Ако ги обичаш истински, ще можеш да видиш красотата във всичко това

Ето това трябва да си повтаряме по-често. Децата ни са нашето богатство и нищо от гореизброеното не заслужава да му отделяме прекалено много внимание, защото имаме далеч по-важна задача – да се радваме на усмивките им и да споделяме безценни мигове с тях. Чиниите и прането няма да избягат.

Спрете за секунда, затворете компютъра и прегърнете детето си. Кажете му колко много значи за вас и ви гарантирам един прекрасен ден!
 
shutterstock_64765801

автор: Веси Димитрова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

44,572 преглеждания

Comments are closed.