За тялото – с любов и отговорност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_174938543
Има много съвети за това как да живеете здравословно: да се пият фрешове, никога да не се яде нощем, да се започват всякакви странни диети и тренировки. Въпреки това, живеете в реалния свят, където ежедневието не е като снимка от списание. Всеки взема важни решения относно здравето си всеки ден – без значение, дали са осъзнати или не, но борбата с вредните навици вече не изисква огромни жертви и безразсъдни решения.

Водете си дневник
Учудващо, но много по-лесно се прави промяна в лошите навици, когато те са осъзнати. Веднъж след като всичко е записано черно на бяло, както когато търсите баланса по сметката си, така и когато се опитвате да наложите някакъв контрол върху храненето си – без да позволявате гладът да ви подведе да вземете неправилни решения.

Сутринта е за мазнините
Някои видове мазнини е по-добре да се приемат сутрин, защото имат уникалната възможност да предпазват стомаха от чувство за глад за по-дълго време. Започнете деня си като хапнете кисело мляко с висока масленост, гарнирано с плодове и мюсли. Можете да хапнете и една пълнозърнеста филийка с крема сирене, парченца сьомга, краставица и/или авокадо и морска сол като подправка. Всяка една съставка съдържа правилното количество мазнини, протеини и фибри за балансиране на метаболизма на тялото през целия ден.

Разговаряйте със собственото си тяло
Всеки един човек възприема по различни начини различните храни. Ако се вслушвате внимателно, в сигналите, които организмът ви дава, ще можете да усетите какво всъщност ви съветва собственото ви тяло да приемате и какво би радвало стомаха ви. Опитвайте се да си приготвяте блюда с тези продукти.

Обядът е важен
Да се опитвате да пренебрегвате обедния глад или пък да ядете в заведения за бързо хранене не е най-добрата тактика. Ако умирате да си похапнете хляб на обяд си вземете пълнозърнест, който съдържа бавни въглехидрати – или кафяв ориз, а защо не сладки картофи. Ако предпочитате зеленчуци в следобедните часове можете да си направите салата и да добавите ядки, авокадо или малко сирене, тъй като зеленчуците се усвояват по-добре когато се комбинират с някои от здравословните мазнини.

Хапвайте до половина
Всеки от нас се е озовавал пред телевизора или компютъра, похапвайки. Когато това се случи определете си някакъв визуален лимит: например, когато изядете половината от каквато и да е храна пред вас – спрете. Това ще даде възможност организмът да усвои поетото, а вие да осъзнаете дали въобще още сте гладни.

Следобедна наслада
Дори не се опитвайте да се заблуждавате! Ако по принцип в следобедите ви се дояжда шоколад, зеленчуците, които сте си взели  няма да ви спрат. Ключът към успеха не е въздържанието. Предварително си пригответе няколко парченца тъмен шоколад, вместо да притичвате до вендинг машината в офиса и да я опустошавате безмилостно. За тези, които предпочитат вкусните и хрупкави неща – зеленчуци със салца сос или бобен дип са чудесен избор, пък и лесно преносим, вместо солети, снаксове и чипсове.

Източник: onlinehealth.wiki

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,552 преглеждания

Comments are closed.