За осми път децата гласуват за любимите си книги в „Бисерче вълшебно“ 2020

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Biserche_statuetki_Photo-Georgi-Kazakov

На 5 февруари беше даден старт на детския вот за любими новоиздадени книги в Наградата „Бисерче вълшебно“, чието жури са самите деца. Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия.

Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

Гласуването за любими книги ще продължи до 4 април 2020 г. в уебсайта на наградата – www.biserche.com. Децата от 5 до 16 г. могат да избират между 134 заглавия, издадени през 2019 г. Книгите от български писатели са 45, а издателствата и самопубликуващите се автори са точно 50.

Номинациите са разпределени в четири възрастови категории с художествени книги и една категория за нехудожествени. Децата имат право да гласуват за 2 номинации – една художествена и една нехудожествена. За своя глас всеки участник получава грамота за почетно жури в електронен вариант. Гласуването се извършва или индивидуално (с помощта и съгласието на родител), или чрез колективен вот, подаван от учител или библиотекар.

Децата под 5 години също могат да се включат в гласуването чрез родителите си. Техният вот не се взема предвид при обявяване на книгите, отличени със статуетки, но  определя кои заглавия  получават специалната награда на бъдещите читатели с мнение.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 ще отбележи няколко знакови дати. Началото на гласуването, 5 февруари, съвпада със 100-годишнината от рождението на Леда Милева. Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-много детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 г., навръх 100-годишнината от рождението на Валери Петров.

“Предстои ни още едно вълнуващо издание на Награда “Бисерче вълшебно”. За екипа ни то е специално, защото се провежда в годината, в която нашият кръстник Валери Петров щеше да навърши 100 години. Нямаме търпение да видим кои ще са книгите, които ще получат своите статуетки на 22 април 2020 г.” – каза Валентина Стоева, основател на фондация “Детски книги”.

През 2020 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. През изминалата година бяха учредени 79 клуба в различни населени места, а основната им цел е участниците да развиват паметта, концентрацията и въображението си; логическото, критичното, творческото и аналитичното мислене, както и уменията си за решаване на проблеми. Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата.

Нова съпътстваща инициатива за 2020 г. е и „Книгоходец“ – възможност активните участници в наградата да броят прочетените страници, наречени книгометри, и с помощта на учител/библиотекар да се включат в общото предизвикателство да обиколят земното кълбо.

Повече за Награда „Бисерче вълшебно“ и съпътстващите инициативи можете да откриете в уебсайта www.biserche.com.

Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда за избор на детски книги в България, чието жури са само деца – от 5 до 16 г. включително. Кампанията цели насърчаване на грамотността чрез четене за удоволствие и поставяне на читателите в активна позиция – да изберат любими заглавия и да ги подкрепят чрез гласуване.

Наградата е част от Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността 2014-2020 г. на Министерство на образованието. МОН е партньор на кампанията от 2013 г. насам.

Името на „Бисерче вълшебно“ идва от приказката „ПУК!“ на Валери Петров и това го превръща в своеобразен кръстник на наградата. Всяка година книгите победители се обявяват по време на тържествена церемония около 22 април – датата на раждане на Валери Петров.

134 книги са номинирани в четирите възрастови категории (художествени заглавия) и категория „Нещотърсачи“ (нехудожествени книги) в осмото издание. Точно 50 издателства и самопубликуващи се автори участват в „Бисерче вълшебно“ 2020, а книгите от български писатели са 45.

Акценти при номинираните заглавия:

 • Трима български писатели участват и с номинирани заглавия, на които са преводачи:
 • Петя Александрова – автор на „Аз съм българка“ и „Дея-Орхидея и госпожа Маншон“; преводач на „Винаги ще те обичам“
 • Радостина Николова – автор на „Вълшебникът винаги се смее последен“ и „Шантавия до шия“; преводач на „Кой вдига врява?“ и „Защо не цъфтиш?“
 • Александър Драганов – автор на „Тримата вълшебници и Златното руно“; преводач на „Изпитанията на Аполон 4: Гробницата на тирана“ и „Вилицата, Вещицата и Драконът“
 • Елена Павлова – автор на „Ринглас и боговете близнаци (книга-игра)“, „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“ и преводач на „Гости отдалеч“
 • Номинирано заглавие от носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук – „Изгубената душа“
 • Двуезично и триезично издания – „Калинка в шепичка/Ladybug in a cupped hand” на Юлия Момчилова и „Водното конче и гривната“ на Елена Владова
 • Книги с кауза: безсмъртният текст на Джон Ленън “Imagine” попада наградата под формата на илюстрована книга, която подпомага дейността на „Амнести Интернешънъл“; „Сбогом, дневнико“ на Ненко Генов се обявява в подкрепа на „Зелени Балкани“
 • 4 биографични книги се открояват сред номинираните заглавия
 • Български дебюти:
 • на 8-годишно момиче – „Осмото кралство“ на Стефи Митева
 • на университетски преподавател – Илка Бирова със „7 приказки за всеки ден“
 • на учител по английски език – Ненко Генов със „Сбогом, дневнико
 • на учител по рисуване – Милен Хальов с „Кало Змея“
 • на изследовател в Кеймбриджкия университет и в Брюкселския Свободен университет Юлия Роне – „Джулието си търси работа“
 • 10 автори са с по 2 номинирани книги: Ива Сашева, Астрид Линдгрен, Джулия Доналдсън, Елена Павлова, Кристиан Джоунс, Марин Трошанов, Мат Хейг, Мая Бочева, Мая Люнде, Оле Лун Киркегор

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

922 преглеждания

Comments are closed.