Уникални шедьоври на една мишка разстояние

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

IMG_0961_1

За да се докоснем до шедьоврите на световната цивилизация, като разгледаме два от най-известните музеи, се изисква добра организация, време и доста средства. Нека обаче останем на вкъщи и си направим не едно, а няколко посещения по интереси, като видим виртуално колекции от тези първостепенни културни съкровищници. Ползата е, че независимо дали сме били там или не, ще се обогатим с още много нови знания.

 

Лувър

Лувър се намира в сърцето на Париж, на спирка Гран Пале на линията на метрото М1. Той се помещава в дворец на 800 години и е първостепенната забележителност на френската столица. Някога част от него е била първата крепост, защитавала града от напористите набези на бритите и викингите. Постепенно през вековете се разраства и добива сегашната си симетрична форма, разширяван за нуждите на всеки следващ владетел. По времето на Катерина Медичи се застроява пространството между старата крепост и шатото на Тюйлери. То, за жалост, е опожарено по време на Парижката комуна, но така пък се открива прекрасната панорама към градините и площад „Конкорд”. През 1793, по време на Френската революция, тук е открит първият държавен музей с няколко колекции от картини и скулптури на бившите крале. Постепенно сбирката се обогатява с артефакти от наполеоновите войни. Други, включително археологически паметници от цял свят, са придобити чрез покупки и дарения. Основните департаменти на Лувъра днес са Ориент (древна Месопотамия), Египет, Гръко-римска цивилизация, скулптури от Средновековието до наши дни, мебели и предмети на изкуството, колекции от всички европейски художествени школи, както и секция за ислямско изкуство. През 80-те години на миналия век музеят е обект на мащабна програма за обновяване и разширяване, част от които става стъкленено-металната пирамида в двора (на архитекта от китайско-американски произход Йо Минг Пей) и пространствата под нея. Въпреки несъгласията на консервативната публика с модернистичните решения, сега под земята се помещават центърът за обслужване на клиенти, много магазини и ресторанти, а самата тя е като мост от миналото към бъдещето.

LOUVRE_1

Посетете го виртуално

На сайта на Лувъра сега ще намерите 29 тематични тура, които обхващат различни епохи, изкуства, колекции. Можете да проследите историята на превръщането на двореца Лувър в един от най-емблематичните музеи на света, да се запознаете с живота по река Нил по времето на фараоните, да проследите италианския ренесанс и дори историята на декоративните изкуства, разделени по епохи.

За още по-любопитните има специални турове по Шифъра на Леонардо, шумерските градове-държави, ритуалите и символите в етикета при храненето или любовните истории на митични и реални герои през вековете.

В отделен маршрут можете да се насладите на шедьоврите, приютени тук, сред които: мраморната Афродита, известна като Венера Милоска; портретът на съпругата на Франческо дел Джокондо – Мона Лиза; огромната, сякаш жива картина от първото чудо на Христос на сватбата в Канна Галилейска от Веронезе; пълната със символика сцена на коронацията на Наполеон и Йозефина в Нотр Дам; крилатата Нике от Самотраки; двете блестящи статуи на роби на Микеланджело…

Туровете са специално разработени за посетителите, които имат задълбочени интереси по съответната тема и служат за предварителна подготовка преди посещението на музея, но са много прегледни и познавателни и за тези, които няма да имат възможност за това. Единственото условие да посетите виртуално тази съкровищница на човешката цивилизация е да знаете английски или френски език и да имате бърза връзка с интернет.

Практична информация: Входът за Лувъра е 11 евро, но билет от 14 ще ви осигури достъп и до няколкото сателитни експозиции – на рекламата, модата, дизайна. Музеят е отворен от 9 до 18 часа (без вторник), а в сряда – до 22 часа. За разглеждане на основните експонати и самата сграда отделете поне един ден. Пирамидата и галерията „Карусел” работят допълнително до 22 ч. Билети можете да си купите и предварително през интернет, защото опашките изяждат времето за разглеждане. Не забравяйте да си вземете безплатна карта на музея.

LOUVRE_INTERIOR_1

LUOVRE_EGYPT_1

IMG_0949_1

BRITISH_MUSEUM_1 

Британският музей

Класическата фасада на днешната специално строена сграда крие първия в света обществен музей, основан през 1753 г. с официален декрет на Парламента. За създаването му има решаващ принос сър Ханс Слоун – лекар, естествоизпитател и колекционер, който изследва флората и фауната, бита и нравите, както и земетресенията в Ямайка и в резултат дава на човечеството уникални сбирки от растения, животни, антики и монети. Пукащият се по шевовете домашен музей на сър Слоун с повече от 71 хиляди експонати става основа за сегашната колекция. Постоянната изложба е безплатна и до днес, а годишно посетителите са около 6 милиона души. Дейностите се финансират от членство и дарения, както и от входните такси на специалните изложби и от продажбите на копия и сувенири.

В средата на 19 век в двора на квадратната сграда на Британския музей се изгражда кръгла читалня. Тук е и библиотеката към музея, където се съхраняват хилядите дарявани и придобивани през годините ценни ръкописи, книги и отпечатъци. Сред артефактите й има две особено стойностни, дошли от нашите земи: Четвероевангелието на Иван Александър и Видинското евангелие. От няколко години библиотеката вече се намира в отделна сграда. Така се отваря пространството между двете сгради, закрито със стъклено-метални конструкции, които поемат обслужването на огромния поток от посетители. То е изградено по проект на сър Норман Фостър. В последните няколко години Британският музей се обогатява с още четири нови постоянни сбирки: Китайска керамика, Часовници, Европа  в периода 1050-1540 г., Гробницата на Небамун: животът и смъртта в Древния Египет.

Най-ценното съкровище на Британския музей е Розетският камък – случайно намерен в делтата на Нил от войници, копаещи окопи. Той идва тук по силата на Александрийския договор, според който всички артефакти, намерени от войските на Наполеон, стават собственост на победителите. Така от 1802 г. Розетският камък, върху който е писано на три езика. Огромният му принос е, че чрез него Жан Франсоа Шамполион разчита египетските йероглифи. Тук са почти всички оригинали на Кариатидите и други статуи от Партенона и Акропола; най-старата египетска мумия, датирана от преди 5000 години и десетки саркофази; мозаечна маска на Кетцалкоатъл, подарена от Монтесума II на конкистадора Кортес, както и най-старото оръдие на труда, направено и ползвано от човека преди 1,8 милиона години. 

BRITISH_MUSEUM_2_1


Онлайн туровете

Те са в секцията Explore и започват със семпло описание по континенти (Азия, Африка, Европа, Америките), географски области (Близкият Изток, Тихоокеанският район) и преливат в държави и градове (Египет, Великобритания, Япония, Гърция и Рим), превърнали се в люлка на световни цивилизации. Лесното обаче е дотук: менюто продължава в подменю от няколко теми, които са по-нататък разработени в снимки и текстове. В секцията Learning e обърнато специално внимание на обучението за училища и учители, за ученици и студенти, за семейства и възрастни. Във виртуалните „класни стаи” всеки може да намери тонове полезна информация и знания по темите, които го интересуват. Чрез неизброими и уникални специални ателиета и турове според възрастовата група и интересите си млади и стари от всички социални слоеве биват въвеждани в света на историята и световното изкуство. Тук се получава информация за съпътстващи изложби, различни курсове и програми: има дори дигитален образователен център, създаден с подкрепата на спонсори.

На сайта на Британския музей могат да се намерят и архиви на изложбите, провеждани там: как иначе ще видим Градините на Африка, която е провеждана през 2005 г.? За още по-голяма достъпност и връзка с хората понякога експонатите преливат на площада пред сградата, а етно трупи или артисти правят своите представления в контекста на темата.

IMG_0653_1Подобни статии:

sudan_piramides  13 изненадващи факта за света, в който живеем

PANORAMA  Шведагон – духовното сърце на Бирма

FATIMA_PANORAMA  Португалия


 

 

 

Текст и снимки: Бойка Велинова

www.bonboniera.bg

 

Шведагон – духовното сърце на Бирма

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

1,803 преглеждания

Comments are closed.