Училищата, в които няма насилие и дискриминация ще получават специален сертификат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
school
Училища, които не допускат насилие или друг вид дискриминация и са включили в учебните програми въпросите за равенството и възпитават в търпимост, ще получават специален сертификат от Комисията за защита от дискриминация. Това съобщи пред БНТ председателят на комисията Ана Джумалиева.

Важно е въпросите за равенството и търпимостта да влязат в учебните програми – кое се приема за дискриминация и кое не, как да се подходи в ситуация на насилие или друг вид неравно третиране“, поясни тя.

Друга идея е подобен сертификат да бъде създаден и за работодателите, тъй като най-много сигнали в комисията се подават именно за дискриминация на работното място. Документът ще гарантира, че работодателят не просто не допуска дискриминация, но и работи за това да не я допуска, поясни Джумалиева.

Фокусът на комисията в новия й мандат ще бъде словото на омразата. „То е като айсберг, от него се вижда съвсем малко на повърхността – това са предразсъдъците и стереотипите. Сериозен проблем, който рефлектира в цялото общество и ескалира в престъпления от омраза“, каза председателят на комисията.

източник: NMD

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,039 преглеждания

Comments are closed.