Цветница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
цветница, празник, имен ден, букет цветя

Жасмина, Цвета, Елица, Венета, Здравко, Явор, Биляна, Калина… Дали вашето дете носи някое от тези имена? Или друго прекрасно пролетно име и има имен ден днес – на Цветница?

Цветница е празник на пролетта, цветята, събуждащата се природа. За вашето дете може би ще е интересно да му разкажете нещо повече за неговия празник.

Цветница с много имена

На Цветница празнуват всички хора, които носят имена на цветя, растения, дървета или храсти. Според статистиката една пета от българите носят именно такова име. Сред имената за момиче най-разпространените са Цветана, дублирано от Цветелина и следвано от Маргарита. Специалистите твърдят, че жените с имена на цветя винаги са на челни места и са властвали над десетки мъже.

Не само разнообразието от имена, които празнуват на този ден е голямо. Самият празник е известен в българската традиция с много имена освен Цветница. Сред тях са Връбница, Разцветница, Момина неделя, Вая (Вайа), Цветна неделя, Куклинден , Палмова неделя (в западните църкви).

Някога много отдавна…

В православието този ден се нарича Вход Господен в Йерусалим и се пада винаги на шестата неделя на Великия пост. В съботата Иисус Христос е възкресил Лазар, а на следващия ден – неделя, е влязъл в Йерусалим, където е тържествено посрещнат от местните жители, които носят в ръцете си палмови клонки. Затова днес в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Клонките се освещават по време на нощното бдение преди празника. От символа на върбовите клонки, с които се свързва Цветница, идва и едно от другите названия на празника – Връбница.

 

На Цветница хората взимат осветени върбови клонки и ги отнасят до дома си. Клонките се сплитат на венци и се слагат на входната врата, защото се вярва, че предпазват от злото и болестите.

Върбата е символ на женското начало, заради нейната крехкост, „свенливост” и „смирение”. Още едно време, хората, водени от вярата си в нейната сила, връзвали върбови клонки на кръста си за здраве. Като цяло се вярва, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година. Някога захранвали пилетата с тях, а също така и забивали върбови клонки в градината, за да не я ровят къртици. Върбовите клонки се използвали и когато се задавали градоносни облаци. Тогава хората гледали през венци, направени от върбови клонки и се молели да ги отмине заплахата

Традициите днес

Цветница се пада денят точно след Лазаровден. На Цветница се извършва обреда „кумичене“, който е свързан с Лазаровден. Лазарките (момите, които са лазарували предния ден) отиват на реката, като всяка от тях носи своето венче и специално омесения за целта обреден хляб „кукла“. Те поставят на дървена дъсчица венчетата и хлебните парчета и ги пускат да се носят по течението. Момата, чието венче заплува най-напред става „кумица“(„кръстница“). Тя повежда моминското хоро към къщата си, където се слага обща трапеза.

Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, няма опасност да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,794 преглеждания

Comments are closed.