Трите най-важни неща, които научих откакто станах баща!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Трите най-важни неща, които научих откакто станах баща!

публикувана в бр. 4  сп. „Първите седем“

Трите най-важни неща, които научих откакто станах баща

Владимир Ампов – Графа – певец и музикант, татко на Крис на 2 години и Никол на 1 месец и половина

1. Открих истинския смисъл на съществуването. Буквално. Няма нищо по-зареждащо от това да видиш и прегърнеш детето си!

2. Разбрах, че центърът, около който се е движило всичко досега, се променя. Има друг смисъл и друг, който да бъде нaй-важен.

3. Откакто станах баща се научих да откривам и да се радвам на съвсем дребни неща, на които преди това не съм обръщал внимание, пък и е нямало как да ги забележа, защото не съм ги имал до себе си – усмивка в съня, една малка стъпка на босо краче… Това са неща, които те разтапят.

И още нещo – откакто съм татко съм се усъвършенствал в четенето на глас!Не, че преди не съм можел, но сега чета изразително и влизам в роли.

Ненчо Балабанов – актьор, татко на Моника на 14 и Богомил на 5
(* Интересно пояснение : Ненчо е много популярен с ролите си в дублажа.  Той например е гласът на зебрата Марти във филма „Мадагаскар”! )

Първото, което научих е, че светът спря да се върти около мен!

Разбрах, че вече много по-трудно бих склонил да скоча с бънджи.

Научих, че часовете за спане не са постоянна величина.

Научих, че в София има паркове и градинки.

Научих се да плувам и осъзнах, че вече не мога да лежа със затворени очи на шезлонга на плажа.

 

Васил Къркеланов – фотограф, баща на Теа на 10 години и на Маги почти на 5

1. Научих, че от командировка ВИНАГИ трябва да се връщам с подаръци!

2. Оказа се, че лепенките с картинки лекуват болката мигновено. Освен това, важно е да се знае, че лепенките с картинки помагат на раните повече, отколкото тези без.

3. Вече различавам Спящата красавица от другите принцеси (дори, когато не спи). Също така знам как се казва Спящата красавица… Родителите й не са й дали името „Спяща”. Тя се казва Аврора!

Румен Трифонов –  баща на Надежда на 14 и Андро на 5г.

Откакто станах баща научих наизуст книжките „Горската детска градина”, както и „Горската аптека”, „Горската сладкарница” и останалите от поредицата. Мога без да гледам в книжката да рецитирам:

С дъх на здравец и тинтява,

рано утрото изгрява.

Татковци и майки стават,

къщичките си оправят

и повеждат за ръчица,

още сънени дечица….

Научих се да говоря на „детски”. Мога да комуникирам с деца по-лесно. Нещо, което преди това не ми се отдаваше с лекота.

И още нещо практично, което научих – когато излизаш с детето, трябва да имаш в себе си вода, мокри и сухи кърпички, лепенки за след падане и дрехи за преобличане. Това има в моята чанта за излизане със сина ми.

Емил Чолаков – метеоролог, тв водещ, татко на Ема на 5 години

Да станеш Баща е най-голямото щастие на света!!! Казвам го не просто, защото има рима и звучи добре, а защото го мисля и чувствам с цялото си сърце. Ето пак рима :) По същество! Това, което научих:

Отговорност (каквато доста ми липсваше)

Себеотрицание

и Любов. Истинска!

И накрая един съвет за всички бъдещи татковци и за тези, които още се чудят дали да станат такива – Действайте! Наистина, няма по-прекрасно нещо от това да бъдеш Баща!

Йордан Димов – строителен инженер, баща на Мая на 4 години

Освен, че се научих да бъда баща, което е най-важната наука, която съм усвоил, научих:

1. Научих се да чувам всеки звук. Научих се да виждам и с гърба си. Разбрах, че моето тяло може да бъде катерушка и батут.

2. Научих се да ценя още повече родителите си. Не защото ни помагат с детето, а защото разбрах колко много са се грижили за нас (мен и брат ми), когато сме били малки. Разбрах какво е да си родител, когато аз самият станах такъв.

3. Най-накрая се научих да ценя личното си време. Всяко дете иска много време прекарано с мама и тати и най-хубаво е когато можеш да му го дадеш. Затова, малкото лично време, което ми остава, го ценя и му се наслаждавам.

Искрен Пецов – певец и музикант, татко на Клаудия на 18 и Георги на 4 години

Научих, че майката на децата ми е най-святото нещо, което имам. Каквото и да се случи, тя остава завинаги майката на моите деца:)

Станах много по-отговорен и забравих какво е да мисля само за себе си. Научих, че това ще е… завинаги. Мисълта, че имам деца е на първо място и винаги, когато се замисля за себе си, веднага първо се питам дали децата ми искат или имат нужда от нещо.

Смисълът на живота се промени. До децата беше ориентиран само към мен и мен и жена ми. След раждането… посоката начерта Клаудия. Същото се случи и когато Георги се появи. Те диктуват положението. Това е.

 

Споделете вашите три най-важни неща, които научихте откакто станахте баща?
Ще очакваме вашите отговори до следващия четвъртък като коментар под статията.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

7,179 преглеждания

Comments are closed.