Три вълшебни подправки за идеално тегло и добро настроение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Подправките са неизменна част от кулинарията и храненето. Те не са просто добавка към храната, а полезна съставна част от нея, която обикновено има конкретна роля.

Най-популярният пример за това е, джодженът в традиционния за българската трапеза зрял фасул. Всеизвестно е, че той е трудно смилаем, но оказва се, прибавянето на джоджен в сготвеното ястие подпомага храносмилането и усвояването на полезните вещества в него, като предотвратява подувато на стомаха.

Всяка подправка има конкретни качества, които я правят неповторима по вкус и незаменима по свойства. Те са от изключително значение за баланса на храносмилателната система и изобщо за здравето на хората.

Подправките се въвеждат в храненето на всеки човек от най-ранна възраст, но това трябва да става постепенно и внимателно, тъй като най-малките деца имат чувствителна и нежна храносмилателна система, която би реагирала остро на силните вещества и аромати, на които повечето подправки са богати.

За възрастните зелените подправки, билките и подправките в храната са незаменими помощници за храносмилането,  те са и източник на добро здраве и настроение.

В необятният океан от подправки има три, които, според специалистите по хранене, съдържат много полезни вещества за организма и имат доказано лековити свойства. Това са познатият от векове лют червен пипер, черният пипер и куркумата. Общото между тези три подправки е, че и трите подобряват кръвообръщението, разширяват кръвоносните съдове и оказват благотворно влияние върху метаболизма.

shutterstock_134768813

Лют червен пипер/Чили

Лютият червен пипер съдържа капсаицин, вещество, което придава лютият вкус. Именно той предизвиква и отделянето на стомашен сок, което подобрява общо храносмилането и регулира киселинността в стомаха. Тъй като приемът на люто ускорява метаболитните процеси в организма, лютият пипер често се включва  в диетите за отслабване и поддържане на теглото при активно спортуващите.
Напоследък му приписват заслуги дори в борбата с някои видове онкологични заболявания, подкрепени от лабораторни изследвания и наблюдения върху статистиката за разпространението им в страни, където подправката се употребява редовно.
Той спомага за разширяването на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, с което се обяснява положителния му ефект при редица сърдечно-съдови заболявания и дори при сърдечна атака.

Лютият пипер намалява усещането за болка, затова активното вещество в него – капсаицин, може да се срещне в редица кремове и мехлеми, които се прилагат при ставни и мускулни болки, при артрит, главоболие и мигрена.

Дамите, които са на диета, могат да се възползват от свойствата на лютия червен пипер, тъй като освен, че стимулира метаболизма, той намалява и апетита по естествен начин, което пряко въздейства на загубата на килограми.

Наред с това, редовната консумация ще ви помогне да поддържате нормалната микрофлора на стомаха и ще ви отърве от подуването и киселините.

Ако сте бременна или кърмите бъдете внимателна с приема на люти храни.

turmeric

Куркума

Куркумата, позната от векове в Аюрведа, идва на нашата трапеза сравнително скоро. Наричат я “шафранът на бедните”, защото също като него придава наситено жълт цвят на ястията и ги дарява със специфичен аромат. Той е естествен консервант и може да запази храната от разваляне по-дълго.

Куркуминът в нея има антиоксидантно, антисептично, противогъбично и противовъзпалително действие. В куркумата се съдържат полифеноли, които подпомагат разграждането на мастните депа и не позволяват образуването на нови. Някои изследвания сочат, че редовната консумация на куркума подпомага регулирането на нивата на кръвната захар и холестерола и регулира мастната обмяна.

Куркумата съчетана с кориандър, оптимизира храносмилането, подпомага изхвърлянето на натрупаните в организма шлаки и токсини и така спомага за редуциране на телесното тегло. Повлиява отлично състоянието на черния дроб и регенерацията на чернодробните клеки.

Препоръчително е да се употребява с особено внимание при проблеми с жлъчния мехур и жлъчните пътища, както и от бременни и малки деца.

 

shutterstock_168005564

Черен пипер

Това е една от най-популярните и най-често използвани подправки в кулинарията в цял свят. Прибавяйки я в храната обаче, ние не само разнообразяваме нейните вкусови качества, но и влияем положително на здравето си.

Черният пипер съдържа пиперин, витамин С, витамин А, каротин и флавоноиди, а активната съставка е пиперин. Също както и куркумата той има антиоксидантни свойства и е отлично средство в борбата със свободните радикали и редица заболявания на съвременния начин на живот.

Черният пипер, също както лютият, подобрява храносмилането и помага за намаляване на телесното тегло, тъй като има свойството да разгражда мастните клетки. Малките черни зрънца улесняват изпотяването и диурезата, което е начин да се преборят успешно отоците в тялото.

Черният пипер има отлични антибактериални свойства, с което се обяснява положителното му въздействие при настинки, кашлица, хрема и главоболие. Той регулира апетита и спомага за правилното усвояване на хранителните вещества, като наред с това подпомага и усилва действието на редица лекарствени препарати.

Учените са установили, че черният пипер е и естествен антидепресант, тъй като подпомага когнитивните функции в мозъка.

текст: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,841 преглеждания

Comments are closed.