Трети триместър от бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Седмица 28

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Моля, имайте предвид, че тази информация е приблизителна. Всяка бременност е различна и скоростта на растеж варира. Ако имате някакви въпроси, моля, обърнете се към вашия гинеколог.

Развитие на зародиша:

Нашето малко чудо расте и се развива с невероятна скорост. Миглите и веждите са вече факт, а косата продължава да расте. Клепачите са отворени и очите са напълно формирани. Тялото става закръглено (тежи около 900 гр.) и е съставено от около 2 до 3% телесни мазнини. Мускулният тонус малко по малко се подобрява. Белите дробове са способни да вдишват въздух, но ако бебето се роди сега, ще се напряга да диша правилно. Уверете се, че говорите достатъчно на вашето бебе, тъй като то вече може да разпознава гласа ви!

Близнаци:

Ако се родят сега, вашите бебета имат 90% шанс да оцелеят, но да се надяваме, че ще останат още малко вътре.

Промени при майката:

Добре дошли в третото тримесечие – периодът на схващане на краката, хемороидите, разширените вени, сърбежите, болките, подуването, киселините в стомаха, домашното разстройство, лошото храносмилане и …. появата на вашето бебе на бял свят.

Насрочени часове при лекаря през третото тримесечие

При редовна бременност вашите посещения при лекаря могат да бъдат на всеки две седмици от седмица 28 до седмица 36 и всяка седмица от 36-тата седмица до раждането.
По време на тези срещи лекарят ще проверява размера и височината на вашето утроче, за да е сигурен, че бебето се развива нормално. Тегло и кръвното ви налягане ще бъдат проверявани, както и урината за инфекции, захар и протеини.
Ако се забелязва повишена рискова ситуация (пре-еклампсия, повишено кръвно налягане, диабет, плацентова превия), посещенията при лекаря ще са по-чести и може да се направят някои допълнителни тестове.
Направете си списък с въпроси, които да зададете, когато имате час. Нормално е, в това тримесечие, да имате въпроси и притеснения относно раждането, затова не се срамувайте. Питайте! Питайте! Питайте!

Идеи за татко:

Това е последното тримесечие. Излезте и отпразнувайте като купите нещо за бебето или дреха за бременни на мама. Доставете наслада на мама с един масаж на корема със зехтин или й направете масаж на краката.

Това не е лесно тримесечие за мама, но подкрепата на татко може до голяма степен да го улесни. Бъдете съпричастни. Сега мама се нуждае най-много от вас.     
Седмица
29

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Главичката на бебето е в пропорция с останалата част на тялото. Мазнините продължават да се натрупват под кожата. Мозъкът може да контролира примитивно дишане и да контролира телесната температура, а очите могат да се движат в орбитата. Бебето става чувствително към светлина, звук, вкус и миризма. Чудя се как лекарите знаят кога бебето може да усеща миризми?

Близнаци:

На този етап бебетата имат същия растеж, както другите.

Промени при майката:

Имате ли чувството, че винаги сте били бременни? Това е периодът, в който сърбежът, затрудненото дишане, хемороидите, отекналите крака, киселините в стомаха, трудното храносмилане и болката в мускулите се изострят. Какво да правите? Помнете, че тези раздразнения са временни. Фокусирайте се върху позитивните аспекти от бременността и прегледайте нашите предложения по-долу от Sherry L. M. Jimenez.

Близнаци:

Най-вероятно умората ви съпътства постоянно. Когато имате възможност, си почивайте: поспете следобед или дръжте краката си вдигнати, за да избегнете отоците.

Планове за раждането

Може би сте чували много неща относно плановете за раждане. Независимо от това какъв вид раждане планувате, един писмен план за раждане е добра идея.

Идеи за татко:

Прочети написаното относно плана за раждане и помогни на мама да работи по него. Това ще ти помогне (както и на мама) да се информираш за родилните болки и раждането и ще ти даде активна роля. Твоят принос и подкрепа са безценни за мама и са страхотен начин да се проявиш в ролята на родител на бъдещото ви бебе.   
Седмица
30:

(брои се от първия ден на последната менструация

Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Нашето мъниче е близо килограм и половина вече и расте. Ранното мъхче е изчезнало, клепачите се отварят и затварят, а ноктите на пръстите на краката растат. Сега костният мозък е отговорен за произвеждането на червените кръвни телца.

Промени при майката:

Най-добрата поза за спане за бременни е на лявата страна. Вашата аорта и куха вена са съвсем леко вдясно от центъра на гърба, така че колкото повече спите на лявата си страна, толкова повече позволявате на кръвта гладко да преминава до органите и крайниците ви.  Може да имате проблеми със съня. Опитайте с една от многото възглавнички за бременни жени или възглавница с дължината на цялото тяло. Спане на стол с регулируема облегалка също може да помогне, особено ако имате киселините.

Близнаци:

Запознайте се със симптомите на прееклампсията, която се проявява по-често при бременните с близнаци, отколкото тези с едно дете. Ако имате тежко главоболие, ако ви причернява, когато си почивате, ако внезапно ви се подува лицето, имате коремни болки или повръщате – свържете се незабавно с вашия лекар.   

Хранене на бебето:

В днешно време все по-малка част от новородените бебета са кърмени, което означава, че повечето се хранят от шишенца. За някои майки – това е лесно решение, а за други – трудно. И е съвсем възможно да си промените мнението след като родите. Най-доброто, което може да направите, е да проучите и да потърсите информация и за двата варианта.

Тук нямаме за цел да разискваме и да водим дебати за естественото хранене срещу храненето с шише. Но силно поощряваме майките да пробват с кърмене. Дори и по-късно да си промените мнението, със сигурност ще сте дали невероятен старт на вашето бебе.

Идеи за татко:

Решението за това как да храните бебето зависи най-вече от мама. Но е много важно за татко да подкрепи избрания от нея метод. Обсъдете заедно какво мислите и научете повече за плюсовете и минусите. След това, каквото и да е решила, дайте своята пълна подкрепа.  
Седмица
31

(брои се от първия ден на последната менструация

Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Растежът леко се забавя, а мозъкът започва период на бързо развитие. Единственият главен орган, който е останал да се развива напълно са белите дробове. Ако вашето бебе е момче, тестисите му започват да слизат надолу от телесната кухина към скротума.

Промени при майката:

Може да имате чести болки в корема, тъй като утробата се разширява все повече и повече. Сега тя е на около 11,5 см. над пъпа, а остават още 10 седмици. Тъй като костите на вашето бебче се заздравяват и растат, вие се нуждаете от още повече калций. Уверете се дали си набавяте достатъчно калций, протеини, желязо и фолиева киселина.

Близнаци:

Ако все още не сте, сега е времето да си изберете педиатър. Ако децата се родят по-рано, не бихте искали да останете с много срещи за интервю, но без доктор. Приготвихте ли си вече чантата за болницата? 

Идеи за татко:

Вече е третото тримесечие и мама се нуждае от вас повече от всякога. Тя може често да се оплаква от нарастващите неудобства от бременността. Слушайте я с голямо внимание. Вечерите й помагайте да намали напрежението като й втривате гърба и ходилата. Ние говорихме за това в предишните седмици, но мама наистина се нуждае да сте до нея. Колкото и лесно да звучи, понякога може да бъде трудно. Помнете, че да правите каквото можете за мама е първата крачка към отглеждането на вашето дете. 
Седмица
32

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Бебето вече е 1, 8 кг. и всичките 5 сетива функционират. Ноктите на краката са напълно формирани, а косата на главата продължава да расте.

Близнаци:

Това е периодът, в който близнаците започват да качват килограми по-бавно. Сега на тях им е доста тясно.

Промени при майката:

Може да посещавате вашия лекар на всеки 2 седмици. Утробата е на почти 13 см. над пъпа ви и бута органите, което причинява киселини, запек, стомашно разстройство и затруднено дишане. Пийте много вода и яжте храни с фибри, които спомагат за запека, яжте често, но по малко, което пък помага за киселините и стомашното разстройство.

Близнаци:

Бедрата ви се уголемяват и тазовите ви сухожилия се разтягат. Braxton Hicks контракциите най-вероятно се засилват. През 32-рата седмица размерът на близнаците е същият като размера на едно дете през 40-тата седмица.

Идеи за татко:

Ако сте избрали да не знаете пола на вашето бебе, има бабини деветини, които ще ви помогнат да познаете. Някои от тези теории могат да бъдат наистина забавни. Например, ако таткото е по-нервен, тогава ще бъде момиче, ако е по-отпуснат – ще е момче. Ако бащата върши доста домакинска работа – на път е да се роди момче, ако пък не помага в домакинството – ще е момиче. Ако татко трупа килограми заедно с мама – ще е момче, ако остане със същото тегло – ще е момиче. И така, татко, какво ще бъде?
Седмица
33

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

На този етап, амниотичната течност е в най-високото си ниво от бременността. Размерът ще остане непроменен до раждането. Тази седмица мозъкът на бебето бързо е нараства с приблизително 1 см. Мазнините продължават да се натрупват, което прави цвета на кожата от червен – розов.

Близнаци:

Стесненото пространство ограничава движенията на бебетата затова движенията може да не се усещат силно, но би трябвало да са чести.   

Промени при майката:

Ще качвате около половин килограм на седмица. Лекият оток е нещо нормално, но ако усещате силно главоболие, причернява ви, получите внезапно подуване за повече от 2-3 дни, особено на лицето, както и коремни болки и гадене – незабавно се свържете с вашия лекар. Може да развивате прееклампсия, която се характеризира с подуване, високо кръвно налягане и белтъчни вещества в урината. Това е много сериозно усложнение по време на бременността.

Близнаци:

Апетитът ви може да намалее, тъй като в стомаха ви няма място за нищо.

Идеи за татко:

Най-вероятно мама работи по списъка с хора, на които да се обади след като роди, за да им съобщи хубавата новина. Ако не сте се включили все още и не сте дали вашия списък със всички роднини, приятели и познати, на които искате да съобщите – сега е моментът да започнете.
Седмица
34

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Бебето реагира като новородено, отваря си очичките, когато е будно и си ги затваря, докато спи. Тя или той развива своя имунитет, за да се бори при лека инфекция. Тези малки, остри нокътчета  вече са си на мястото и е съвсем вероятно да имат нужда от подрязване няколко дена след раждането.

Близнаци:

Вероятно е бебетата да останат в позицията, която са заели на този етап, тъй като те са доста ограничени в движенията си и не могат да се мърдат.

В коя позиция са вашите бебета? При бременността с близнаци, може да имате голям брой конфигурации: по-малко от 50% от близнаците се раждат с главата напред. Едно от близначетата е с главата надолу, а другото – на обратно. Едното може също така да е и напречно. Когато бебетата станат по-големи, им е по-трудно да застанат в подходяща позиция за раждане. Най-вероятно вашият лекар ще поиска да направи ултразвук, за да определи положението на бебетата и раждането да мине по план.     

Промени при майката:

Най-вероятно, през последните седмици, усещате Braxton Hicks контракциите, но сега те могат да се засилят. Обикновено са безболезнени и неритмични. Те подготвят тяло ви за раждането.

Време е да си потърсите педиатър, ако още не сте.

Близнаци:
При повечето майки с близнаци раждането започва преди 37-мата седмица като 50% от ражданията са между 34-тата и 37-мата седмица. Готови ли сте?

Ако планирате да кърмите:

Въпреки че кърменето е най-естественият начин да храните вашето мъниче, бебетата не се раждат със знанието за това как се суче и много жени днес, никога преди това не са виждали жена да кърми. Един от ключовите моменти, който би ви помогнал за добър старт, е да бъдете запознати и да имате малка подготовка. Преди раждането прочетете каквото можете за кърменето. Консултирайте се във вашата болница или с вашия лекар за групи, подпомагащи кърменето.

Идеи за татко:

Мама сега се чувства огромна и тромава. Може да е плачлива, уязвима или много раздразнителна. Казвайте й колко е красива и каква прекрасна майка ще бъде. Поднасяйте й закуска в леглото и я накарайте да се почувства специална.
Седмица
35

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Сега средният размер на бебето е около 2,5 кг. Тази седмица мастното натрупване изпълва ръцете и краката. Бебето е достатъчно голямо да изпълни по-голямата част от матката и съответно има по-малко място за движение. При момчетата тестисите вече са се наместили.    

Промени при майката:

По време на следващите няколко седмици вашият лекар ще проверява често шийката на матката за изглаждане и разширяване и за позицията на бебето. То не може да излезе през нормално затворена шийка на матката. Процесът на раждане включва разширяване, скъсяване и разкритието (разширяването) на вашата матка, които позволяват на бебето да излезе. Пълното разкритие е 10 см.

Идеи за татко:

През третото тримесечие е добре. Мама е огромна и уморена, татко е нервен и също уморен. Най-вероятно вашите сексуални навици до голяма степен са се променили. Коремът на мама служи за откриване на нови, по-удобни пози за правене на любов. И все пак, за мама е трудно да се чувства удобно, по което и да е време и сексът, татко, може да остане само във фантазиите ви. След това може вие да не сте в настроение. Всеки е различен.

Какво да правите, когато тя не е в настроение. Какво ще кажете за това да сте близки без секс? Гушкайте се, дръжте си ръцете, спете в поза лъжичка и се целувайте. Разтрийте мама по гърба или й направете масаж на краката и почувствайте близостта си. Направете нещо специално като например да й лакирате ноктите на краката. Тя не може нито да види, нито да достигне пръстите на краката си и ще й бъде приятно да отиде в болницата с хубави нокти. Тези малки неща ще ви помогнат да се чувствате близки.

В заключение….ако и двамата сте в настроение и бременността върви добре – давайте. Бъдете креативни относно позите и се забавлявайте. Ако мама (или вие) не сте в настроение, не го приемайте лично и не настоявайте. И двамата имате доста неща на главата, които са в състояние да охладят и най-активното полово влечение.

И помнете, че повечето лекари препоръчват да се въздържате от полови сношения от 3 до 6 седмици след раждането. Питайте вашия лекар за подробности.  
Седмица
36

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Тъй като след 4 седмици е терминът, вашето бебе е почти готово. Тя или той може да се спусне по родилния канал всеки момент. Тази седмица, мазнините се натрупват по лактите и коленете и формират гънките на врата и китките. Венците на бебето са много твърди.

Близнаци:

Сега близнаците са по около 2,250 кг. всеки. Средно близнаците се раждат по около 2, 400 кг. и се появяват на бял свят между 36-тата и 37-мата седмица.

Промени при майката:

Тъй като остава още месец, най-вероятно посещавате вашия лекар веднъж седмично. Средното качено тегло сега е между 11 и 13,5 кг. Би трябвало да консумирате около 2400 калории на ден. Изчислявайте си ги! Вашето тяло работи усилено и се нуждае от гориво.

Близнаци:

Вече сигурно сте напълно готови да „се свършва с това”, тъй като неудобството нараства. Обсъдете това с вашия лекар. 

Идеи за татко:

Малко ни е извън обсега да ви учим как да отглеждате новородените. Но, татко, има няколко основни неща, които трябва да знаете:

 

- Да, ЩЕ бъдете нервни, когато взимате човешко същество, което е малко по-голямо от футболна топка и знаете, че то е ВАШЕ

- НЯМА да ви спре дишането, когато сменяте пелените на бебчето

- Повръщаното на бебето не е токсично и НЯМА да умрете от натравяне, когато бебето изплюе цялата храна върху новата ви риза

Сериозно, наистина е доста стряскащо да държите едно малко движещо се човече, особено, когато неговото малко вратле е толкова отпуснато. Колкото повече държите и пипате вашето бебе, толкова по-самоуверени ще ставате. Трябва да сте способни да правите всичко, което и мама прави за бебето (разбира се, без кърменето). Когато участвате във всичко това, ще създадете по-дълбока връзка с бебето, както и то с вас.  
Седмица 37

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Средният размер е около 2,900 кг. Бебето се упражнява да извършва движения за дишане, като по този начин се подготвя за живота извън матката. Захватът на бебето става по-силен, а тя или той се обръща леко към светлината.

Близнаци:

Терминът на близнаците обикновено е на 37-мата седмица и косъмчетата по тялото започват да изчезват. Според Националния Център за Здраве 82 % от близнаците тежат по-малко от 3 кг. при раждането.

Промени при майката:

Вагиналното течение може да е по-тежко сега и има повече цервикален секрет, тъй като тялото се подготвя за раждането. В каква позиция е вашето бебе? С главата надолу или с дупето напред? В каквато и позиция да е сега вашето бебе, това ще е позицията, в която ще остане. Ако бебето е напречно разположено, може да има нужда от цезарово сечение или вашият лекар може да ви препоръча външно обръщане, в която коремната област е манипулирана по такъв начин, че обръща главичката надолу. Тази процедура работи в 60-70% от случаите.

Бебето може да се появи всеки момент. Приготвихте ли багажа за болницата?

Близнаци:

За бременност с близнаци терминът е през 37-мата седмица.

Идеи за татко:

Помните ли прословутата фраза „Бъди готов”? По време на раждането се случва да изникнат непредвидени неща, затова се постарайте да планирате колкото се може повече неща, като имате предвид, че е важно да сте гъвкави. Опитайте се да отметнете предварително всички детайли, за да може да се справите с непредвидените събития.
Седмица
38

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Сега бебето може да качи 30 гр. Червата събират голямо количество меконий (първите изхождания на бебето). Обиколката на главата и коремната област на бебето са горе-долу същият размер.

Промени при майката:

Фалшивите родилни болки са на неравномерни интервали и могат да бъдат доста болезнени. Може да усетите болката от тези контракции в различни части на тялото (гърба, долната част на корема, таза). Истинските контракции започват от върха на матката и се разпространяват по цялата матка, долната част на гърба и таза. Истинските родилни болки стават по-силни и по-болезнени и не се облекчават със смяната на позицията.

Идеи за татко:

Вглеждате се в профила на мама и виждате този голям корем…и изведнъж се чувствате виновни. Тя е изморена, раздразнителна, до гуша й е дошло от бременността, не може да спи, защото става на всеки 30 минути, за да ходи до тоалетната, има хронични киселини и лошо храносмилане и всичко това се отразява на настроението й. Вие се чувствате отговорни и знаете ли какво? Вие СТЕ отговорни.

Нека, за секунда, се замислим за това. Мама не може да зачене без татко и татко не може без мама. Това прави бременността работа в екип. Вярно е, че вие не минавате през всички физически неудобства на бременността, но имате своите тревоги и хиляди конфликтни мисли и наблюдавате как някой, когото обичате, се променя пред очите ви.

Какво може да направи един татко? Вече знаете отговора и затова четете това. Просто бъдете до мама. Това е сериозна задача и вие сте най-подходящият за нея. Не можете да поемете физическия товар на бременността, но може значително да облекчите мама. И какво правите, когато тя започне да крещи, че „това” е по ВАША вина? Спокойно й напомнете, че без нейната помощ това няма как да стане…и след това – бягайте.    
Седмица
39

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

По-голямата част от нежните косъмчета, които покриват тялото, са изчезнали и бебето се подготвя за последните дни в матката. Белите дробове се развиват. Бебето не може много да се движи, тъй като пространството в матката вече му е тясно.

В този етап средният размер на бебето е над 3,150кг.

Промени при майката:

Чувствате ли се тромави и огромни? Тъй като бебето се е настанило в областта на таза, центърът на тежестта ви се е сменил и може да чувствате дисбаланс. Добрата новина е, че утробата не натиска диафрагмата и съответно това облекчава дишането. Лошата новина, обаче, е че бебето натиска пикочния ви мехур и може да тичате до тоалетната на всеки 2 минути.

Вашата утроба е на 16,5 до 20 см. над пъпа ви.  

Идеи за татко:

Поздравете себе си, татко! Вие почти сте станали баща (или отново сте станали баща) и сте преживели (почти) бременността. Най-вероятно сте с разбити нерви или в процес на отричане, че нищо няма да се случи, но това е нормално. След няколко дена (седмици), няма да помните какво сте яли на закуска (или ДАЛИ въобще сте закусвали) и ще сте оставили тревогите, които имате сега. Наслаждавайте се на тези последни моменти заедно с мама като двойка или 3-членно семейство (или 4, или каквото е вашето семейство) и се потупайте по рамото за това, че сте страхотен баща. В крайна сметка, ако не бяхте такъв, нямаше да четете това.
Седмица
40

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 26 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Последната седмица (дали ще е?). Средният размер на новороденото е 3,400 кг. и 51 см. По-голямата част от верникса е изчезнала, 15% от тялото са мазнини и гръдният кош е изпъкнал напред.

Промени при майката:

Тази седмица може да ви се стори дълга. Имайте предвид, че терминът е приблизителен и всяко бебче се ражда по негово си време. Бъдете благосклонни към себе си и се опитвайте да си почивате. Всъщност не сте след датата на термина, докато не влезете в 42-рата седмица. Помислете си само за горката слоница, която носи своето бебе 23 месеца!

Вашият лекар може да ви предложи индукция, ако мисли, че бременността продължава достатъчно дълго. Някой майки примат радушно това, докато други искат да го избегнат. Трябва да се уверите, че сте наясно с вашите желания.

Честито! Надяваме се, че ще споделите с нас вашата история за раждането.

Ако планирате да кърмите:

Ако все още не сте, сега е моментът да потърсите сутиен за кърмене. Тези специално изработени сутиени са направени за удобство по време на кърменето и не са препоръчителни за бременността, тъй като повечето не могат да дадат нужната подпора за уголемени гърди. Препоръчително е да закупите два размера – един, който отговаря на най-големия размер, който сте достигнали по време на бременността и един, който е с един размер по-голям. Когато започнете да кърмите, може отново да намерите разлика в размера на гърдите ви и трябва отново да видите дали сегашният ви сутиен все още ви пасва.

Идеи за татко:

Това е, татко! В последните няколко дни се опитайте да поспите, защото определено ще ви е нужно преди да влезете в графата – лишени от сън. Ако мама е минала датата на падежа, всеки ден може да ви се струва като цяла вечност. Всяка болка ще се разглежда с надеждата, че „това” е вече раждането. Спокойно, татко! Нито една бременност не продължава вечно. И честито! Вие успяхте и бяхте страхотна подкрепа за мама!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

41,122 преглеждания

Comments are closed.