• Няма категории

Торта “Черно кадифе”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kadife

Доза: 16 парчета
Необходими пособия: блендер, кухненски робот, форма за торта 16-18см.

Продукти:
За блата:

  • 1 1/2 чаши бадеми
  • 5 фурми
  • 1 щипка хималайска или морска сол
  • 1/4 чаша чиа зърна
  • 5 с.л. маково семе
  • 5 с.л. белено конопено семе
  • 1 с.л. ванилов екстракт (1 пакетче ванилия)

За крема:

  • 1 1/2 чаши какаово масло
  • 5 с.л. сурово какао или брашно от рожкови
  • 1/4 чаша сурова кафява пудра захар (суканат)
  • 4 с.л. кокосово масло
  • 1 чаша кашу
  • щипка кайен пипер/чили (по желание)
Начин на приготвяне:
За блата:

1. Накиснете бадемите във филтрирана вода за 5-6 часа, след което при възможност ги обелете и изплакнете на течаща вода.
2. Смесете ядките и останалите съставки в кухненски робот и ги накълцайте на ситно до получаването на лепкава плътна маса.

За крема:

1. Разтопете какаовото и кокосовото масло в дехидратор или на водна баня.
2. Пресейте пудрата захар за да се уверите, че е максимално фино смляна. При необходимост я прекарайте през кафемелачка повторно.
3. Смесете всички съставки в блендер и започнете пасиране на максимални обороти до получаването на фин хомогенен крем (ако сместа загрее, изчакайте да изстине преди да продължите пасирането до готовност!)

Сглобяване:

1. На дъното на формата разстелете равномерно пергаментова хартия, върху която изсипете тестото за блата.
2. Внимателно го подравнете с леки притискания (не много силно за да не стане стиклен блата!!!)
3. Върху него излейте шоколадовия крем и оставете формата в хладилник да престои и да се стегне.

За украса можете изцяло да се доверите на вашия вкус, идеи и настроение като им помогнете с 1-2 с.л. какаови трохи, кокосови стърготини и т.н.

Приятно сурово подслаждане!

Трикове и препоръки:

* Ако разтопявате какаовото масло на водна баня, се уверете, че съдът, в който е маслото е по-голям от съда с водата. Също така че температурата на маслото не превишава 40-42С (110-115F), защото в противен случай маслото ще промени неравномерно своя цвят при стягане и това ще влоши външния вид на вашето лакомство.

** Ако не разполагате с какаово масло или не желаете да го употребявате, не се отчайвайте! Можете да го замените с кокосово масло, но в този случай тортата ще се отпуска бързо на стайна температура. Добре е да се съхранява в хладилника и нарязва непосредствено преди консумация.

обратно към седемте рецепти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

3,197 преглеждания

Comments are closed.