The Little Gym – мястото, където всяко дете има шанс да изяви себе си по най-добрия начин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(Интервю на Първите седем с Мартин Петров, собственик на The Little Gym България)

The Little Gym е не просто школа или училище за ранно детско развитие, това е място за всестранно развитие на децата от най-ранна възраст. Да, някои хора биха се смутили от думичката „всестранни“, защото по времето на социализма имаше официални държавни директиви, които налагаха подобни понятия, но в случая с The Little Gym, използването на понятието “всестранно развитие” се припокрива 100% с идеята и съдържанието.

Всъщност The Little Gym е цялостна, спортно-образователна система за ранно детско развитие, която води началото си от САЩ и повече от 40 години помага на децата да изявят най-доброто от себе си и показва на родителите, че всяко дете има уникален потенциал, който се нуждае от съвсем малко, но целенасочено усилие, за да бъде развит по възможно най-добрия начин.

TLG_Sofia_Martin_Petrov

Мартин Петров

Към днешна дата повече от 120 000 деца ежедневно посещават заниманията на The Little Gym в 400 клуба в целия свят. В Европа клубове вече има в 12 страни, и за радост на българските деца и родители един от тях е в България, благодарение на Мартин Петров.

Усмихнатият и позитивен мъж е юрист, посветил дълги години от живота си на международното наказателно право. Преди малко повече от две години прави рязък завой и решава да се посвети на нова кауза, а именно качественото развитие на следващото поколение български деца, на които иска да помага да израснат уверени, силни, самостоятелни и със самочувствие – качества, които са в основата на всеки успешен житейски старт.

Кога, как и защо Мартин Петров решава да открие The Little Gym в България, разберете лично от него в следващото интервю.

Първите 7 (П7): Г-н Петров, кога и защо решихте, че е време да се посветите на каузата „ранно детско развитие“, която е доста различна от международното право? Трябва да има някаква конкретна причина за тази коренна промяна, която сте предприели по отношение на професионалния си и житейски път?

Вероятно съм вървял към това решение от години, без да си давам сметка. Като пъзел, чиито части съм събирал в различни моменти, но без ясна представа как ще изглежда той, веднъж нареден.

Преди десетина години, в Холандия, бях „избягал“ от работа, за да отида на представление в училището на дъщеря ми Моника. Бях решен този път да бъда там, защото се чувствах ужасно виновен, че редовно пропускам нейните изяви поради служебни ангажименти. Когато на сцената излязоха 30-40 малки, усмихнати деца, от различни държави, религии и култури, и запяха заедно, очите ми се напълниха със сълзи. Имаше нещо толкова чисто и непринудено в тези деца. В този момент в мен се породи убеждението, че искам да работя за доброто на децата. Не знаех нито как точно, нито къде, но бях сигурен, че един ден ще правя това.

Минаха години преди да открия The Little Gym покрай малката ми дъщеря, Марта, която беше част от програмата в Холандия. Наблюдавах с какво огромно желание тя посещава заниманията и какъв ефект те имат върху нея. Виждах и усмивките по лицата на останалите деца в групата и енергията, която струи от тях. Бяха щастливи.

По това време бях започнал да осъзнавам необходимостта от професионална промяна. След 15 години кариера в международните съдилища, бях постигнал и научил много, но имах нужда да сменя пейзажа. Катализатор на решението се оказа една тежка реформа, която провеждах в международния наказателен съд. Осъзнах, че е време да напусна „системата“. Имах нужда да се посветя на кауза, която ми ще ми даде шанс да осъществявам идеите си, без това да изисква нечие одобрение. Така частите на пъзела се събраха. Видях в The Little Gym възможност да помагам на децата в България да растат здрави, можещи и уверени.

П7: Кое е най-важното, което отличава The Little Gym от всички познати до момента у нас извънкласни форми на обучение, спортни школи и парти центрове?

The Little Gym е уникално по рода си преживяване за децата и родителите, което съчетава спорт и учене в забавна атмосфера. Следваме патентована програма с конкретни цели и умения за всяка възрастова група. Екип от специалисти в централата ни в САЩ следи за последните тенденции в ранното детско развитие и постоянно обновява програмата.

Детето е в центъра на всичко, което правим ─ отнасяме се с уважение към него, независимо колко малко е то, и зачитаме желанията му, като го окуражаваме да опитва нови неща и да овладява нови умения. Така то постепенно развива увереност, че може да се справи във всяка ситуация.

За разлика от други спортни занимания, в The Little Gym нищо не се случва насила и децата не се съревновават помежду си. Средата е неконкурентна, топла и окуражаваща, което позволява на всяко дете, независимо от индивидуалните му специфики, да разгърне пълния си потенциал и да се наслади на успехите си.

Имаме специално оборудвана, обезопасена зала, с професионално гимнастическо оборудване, адаптирано към нуждите на децата. А родителите наблюдават отблизо цялата тренировка и стават свидетели на всеки успех на детето си в реално време.

П7: Върху развитието на кои качества и умения на децата се акцентира по време на заниманията в The Little Gym?

За децата The Little Gym е просто игра и забавление, но всъщност заниманията ни развиват техните физически, социални, когнитивни и емоционални умения. Освен че повишават двигателната си култура и развиват сила, гъвкавост и баланс, децата се учат да вземат решения, да поемат рискове, да следват инструкции и да работят заедно в група. Всяко занимание има тема, с която са свързани всички елементи на класа. Това пък развива креативността на децата и повишава общата им култура, учи ги на обноски и добри маниери.

Ние следим и направляваме прогреса на всяко дете спрямо уменията, залегнали в учебния план и даваме периодично обратна връзка на родителите за резултатите, които децата им постигат.

П7: Ако един родител реши да запише детето си в The Little Gym, кое е най-важното, което трябва да знае преди да го направи?

The Little Gym е спортно-образователна програма, а не място, на което децата идват да си поиграят от време на време. Освен това, не всички родители правят връзка между двигателните умения и когнитивното, емоционално и социално развитие на децата си. Помислете си – няма родител, който да не иска детето му да може да плува, например. Не е нужно никакво убеждаване в нуждата от това умение, нали?  С The Little Gym не е така. Някои родители подхождат с известно недоверие в началото. Обикновено са нужни 3-4 занимания, за да се уверят в ефекта от програмата.

Уменията, които децата усвояват, се проявяват най-добре с постоянство и редовно посещаване на класовете. Затова сме изключително благодарни на родителите, които отделят от своето време, за да водят децата си в The Little Gym редовно. Близо една трета от децата, записани за програмата днес, ни посещават от откриването на The Little Gym Sofia.

TLG_Sofia

П7: Какви са възрастовите изисквания за децата и по какъв принцип те се разпределят в групите/класовете на The Little Gym?

Програмата обхваща деца от 4 месеца до 12 години, като има отделен и различен учебен план за всяка възрастова група. Децата до 6 години се разпределят по класовете по възраст, а от 6 до 12 години, по умения. При най-малките – бебетата от 4 месеца до 3 години – родител (или друг възрастен) участва в заниманията заедно с детето. Всеки клас и уменията, които се изучават в него, са съобразени с ключовите етапи във физическото и когнитивно развитие на детето.

П7: Има ли срокове и конкретна цикличност за записване на децата при вас или е възможно записването да стане по всяко време на годината? Има ли възможност за отделни, „пробни“ посещения?

В The Little Gym всяко дете има право на безплатен пробен урок, за да може да опита и заедно с мама и татко заедно да преценят дали това е правилното място за тях. Записваме нови деца по всяко време на учебната година (септември-юни), а при навършване на съответната възраст, децата автоматично преминават в по-горната група. Това е и причината никога да не е „късно“ да запишете детето си в The Little Gym, дори след началото на учебната година – ние ще му помогнем да достигне нивото на групата. Разбира се, колкото по-рано го направите, толкова по-бързо ще дойдат положителните резултати от заниманията.

П7: Как протича едно занимание в The Little Gym? Знаем, че има доста затворени деца, които трудно се адаптират в група, какво предлагате в тези случаи?

Класовете в The Little Gym следват определена структура, но темата и уменията, на които учим децата, са различни всяка седмица. Първите няколко елемента от класа са групови занимания, които подпомагат най-вече развитието на когнитивните и социални умения по забавен и много динамичен начин. По време на загрявката използваме музика, специално написана за The Little Gym, от която децата чуват инструкции на английски език, а инструкторите показват съответните движения или упражнения и помагат на децата да ги изпълнят. Така, освен всичко друго, децата правят директна връзка между думи и понятия на английски език и действието, на което те съответстват. След това разделяме децата на малки групи, всяка водена от отделен инструктор, и ги повеждаме към гимнастическите станции с уредите, където инструкторите работят индивидуално с всяко дете и му помагат да усвои или надгради основните умения. Класът завършва с групова игра.

Структурата на класовете за бебета е малко по-различна, като там се набляга на „изследването“ на заобикалящата среда и развитието на сензорното възприятие, докато инструкторите показват как правилно и безопасно да се изпълняват определени упражнения.

 Относно по-затворените деца ─ подходът ни е да ги приобщим постепенно, без да ги притискаме. И той работи. Обикновено в рамките на няколко минути от първото им посещение, децата разбират, че са в безопасна среда и могат да се отпуснат и да опитат нещо ново, без да се страхуват, че някой ще им се присмее или ще ги съди, ако не могат да го направят. Атмосферата в джима е много предразполагаща: цветна, светла и интересна. Инструкторите и останалите деца се забавляват истински и не след дълго дори и най-срамежливото дете се включва в играта.

П7: Могат ли деца със специални образователни потребности да посещават заниманията в The Little Gym?

Да. Ние се гордеем с това, че можем да помогнем за социализацията на деца със специални нужди, които са добре дошли в нашите класове. Вече имаме няколко случая на деца с аутизъм, които участват пълноценно в класовете ни, обикновено с помощта на родител. Програмата ни има изключително ползотворен ефект върху тях и ерготерапевти и педиатри препоръчват The Little Gym на деца с такива нужди на базата на наблюденията им върху други техни пациенти, които вече посещават заниманията ни.

TLG_Sofia1

П7: Допускат ли се родителите в залата или това е зона само за деца?

В класовете родител-дете (за деца от 4 месеца до 3 години) участието на родител е задължително. Родителите се научават как да помагат на децата си да изпълняват упражненията правилно и безопасно, а самото им присъствие помага на детето да се отпусне и да се включи. Освен това в тази възраст споделянето на нови преживявания засилва връзката между него и родителя и възрастният става свидетел на това как детето му усвоява дадено умение буквално пред очите му. И не на последно място, родителите преодоляват някои от страховете си и разбират, че тяхното най-ценно същество не е толкова крехко и чупливо, колкото изглежда, и може много повече, отколкото те предполагат.

В останалите класове участието на родителите е изключение ─ например при деца със специални нужди или с даден клас, ако инструкторът прецени, че това би помогнало за приобщаването на новозаписано дете. Във всички други случаи родителите наблюдават класа отблизо, с чаша ароматно кафе или чай, и отбелязват всеки нов успех на детето си.

П7: Разкажете ни нещо повече за хората, които работят всеки ден и са в пряка връзка с децата по време на заниманията. Как ги подбирате? Кое е най-важното условие, на което трябва да отговарят, за да станат част от екипа на The Little Gym?

Изключително много се гордея с екипа си! Всички имат педагогически или спортен профил, но за мнозина това е само част от квалификацията им, защото имат и много други таланти. Общото между тях е, че са слънчеви, енергични,  позитивни хора, които обичат децата и се отнасят с уважение и търпение към тях. Това е едно от основните неща, които търся при наемането на нови хора.

Всеки нов член на екипа преминава през обучение по програмата и методите на The Little Gym преди да започне да води класове и да работи с децата. Освен това посещаваме редовните обучения, провеждани от централата на The Little Gym, за да осигурим на децата в София същото качество на класовете и ниво на преподаване като в Лондон, Брюксел или Амстердам.

П7: Смятате ли, че заниманията в The Little Gym са по джоба на средностатистическият български родител? Ако трябва да сме честни, за повечето българи, както в миналото, така и сега, образованието на децата е от първостепенна грижа и те са готови да се лишат от някои неща в името на това децата да получат най-доброто, но понякога доброто желание не е достатъчно? Ако трябва да говорим в цифри, как би изглеждала прекрасната възможност, която предлагате?

Таксата за цялата учебна година е 1080 лв. Има възможност за плащане на вноски като тогава стойността е малко по-висока. Всеки, който е посещавал класовете ни вижда какво стои зад тази сума: от най-модерното професионално гимнастическо оборудване в залата ни, до патентована учебна програма, която се изпълнява всекидневно в 400 клуба по света. Ние предлагаме качествено различно занимание, което няма еквивалент в София.

А дали е по джоба на „средностатистическия“ българин и от какво би се лишил той, за да посещава детето му The Little Gym, ми е трудно да преценя. Факт е обаче, че не всички наши членове разполагат с високи доходи, но все пак избират да направят тази инвестиция в развитието на децата си. Искрено вярвам, че тя носи положителна промяна в живота на малките ни посетители и им помага да станат успешни и щастливи хора.

П7: Колко важни, според вас, са първите седем години от живота на едно дете?

Ключови! Не е случаен този израз, макар че най-често го свързваме с възпитанието, което получаваме през първите седем години от живота си. А той важи за цялостното ни развитие. Движението, особено целенасоченото, развива мозъка, засилва паметта и концентрацията, помага за развитието на пространствената ориентация и равновесието, развива речевите и говорни способности на детето, себепознаването. Научните изследвания в областта на ранното детско развитите показват недвусмислено, че колкото по-активно е детето от най-раната си възраст, толкова по-добре ще се справя в училище и въобще в живота като зрял човек.

В The Little Gym децата са в постоянно движение и в среда, която стимулира всичките им сетива. Ние им помагаме да опитват и научават различни нови неща чрез движение, музика и игра. Затова твърдим, че за децата The Little Gym e „трамплин към живот, изпълнен с приключения.“

П7: Ако сега, в този момент можете да върнете времето назад със седем години, бихте ли направили нещата по друг начин?

О, разбира се, че има неща, които бих направил различно от позицията на това, което знам и мога днес. Вярвам обаче, че в живота ни няма случайности и всичко има своя смисъл, макар и невинаги да го осъзнаваме на момента. Има неща, които ни служат и ни дърпат напред, а други ни забавят или отклоняват. Най-важното според мен е да научаваме уроците си.

TLG_Sofia2

П7: Какво е вашето лично послание към аудиторията на Първите седем, към родителите, които четат тези редове в този момент?

Бъдете по-смели и позволявайте на децата си да опитват нови неща, да изразяват себе си и да се чувстват обичани и харесвани за това. Така те ще растат по-смели, свободни и уверени. Когато се потопих във философията и методите на преподаване на The Little Gym си дадох сметка колко често казвам „не“ на децата си. Сякаш автоматично, по инерция. Започнах да се наблюдавам и в конкретни ситуации да се питам: „Какво ти пречи да кажеш „да“? Бъди честен!“ Установих, че твърде често го правя за мое собствено спокойствие („не се качвай на катерушката, ще паднеш“) когато решавам, че моята преценка е по-правилна от тази на дъщеря ми („не, не може да облечеш жълтата рокля, ще облечеш синия панталон“). Естествено, за всеки отказ можем да си намерим напълно правдоподобно обяснение. И го правим: „моя отговорност е да я пазя да не се удари“, „тя е малка и още не знае“, „аз мога да преценя по-добре от нея“… Понякога, разбира се, отказваме неща и с възпитателна цел, всеки според собствените си разбирания за детско възпитание.  Истината обаче е, че често просто се страхуваме да пуснем децата си да летят. Понякога, защото истински се страхуваме за тях, а понякога просто за да упражним власт над тях, което ни носи усещане за контрол. Нека имаме повече вяра в децата – те са ангели и знаят много повече, отколкото си мислим!

Интервю за Първите седем: Нели Терзиева

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,299 преглеждания

Comments are closed.