Аденоидит или така досадната трета сливица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
third tonsil

Детето ви често ли има оплаквания от горните дихателни пътища, колко пъти в месеца се случва да посещавате личния лекар по повод непрекъсната и дразнеща кашлица, особено нощем, хрема, запушен нос? Ако ви е писнало от тези постоянни симптоми, настоявайте за преглед при специалист – оториноларинголог.

Много е вероятно да става дума за разрастване на третата сливица при детето, която представлява  лимфна  тъкан и се намира  в  задната  част  на носоглътката. Наред с изброените симптоми, може да чуете детето да хърка, когато спи, да стои с отворена уста в будно или сънно състояние, а също така и да говори носово.

Наричат третата сливица още и аденоидни вегетации  и често  разрастването е имунен  отговор на  алергени и антигени  с лимфната  тъкан. Третата  сливица се  формира  след  първата година, а към 3-5 годишна възраст е в апогей, след  7- та година  започва да  закърнява.

Трета  сливица има всяко дете и това е нормално за организма. Когато се уголеми предизвиква упорити и трудно лечими възпаления на горните дихателни пътища. Най-честите причинители на възпаленията са адено вируси или грип. Утежняването на състоянието се дължи обикновено на развитието на вторична бактериална инфекция със стрептококи или стафилококи.

В следствие на възпалителния процес в третата сливица, настъпва нейното екстремно уголемяване, настъпва запушване на дихателните пътища и се увеличава секретирането на възпалената тъкат, което в хода на заболяването от слузно се  превръща в гнойно.

Много често усложнение при аденоидит е възпалението на ухото, което с е предава по хода на Евстахиева тръба.

Диагнозата е е лесна за поставяне. Постоянно  запушен  нос,  хъркане  по време на сън и  дишане  през  устата. Непрекъсната  и  трудно  овладяваща  се  кашлица,  която  е  особено дразнеща през нощта  и  сутрин  след събуждане, а често  и  при  физическо  натоварване. Може  да  е на лице повишаване  на  телесната  температура, понякога дори над  38  градуса.

Типичен белег при хроничния аденоидит е аденоидния  лицев израз.

Той се характеризира с типичен израз на лицето, с полуотворена  уста и езика леко издаден напред, понякога може да изтича слюнка  от  устата. Общия вид на детето е унесен.  Характерно още е хъркащо  дишане през устата, дразнеща, често суха кашлица, която често не се повлиява от никакви медикаменти. При усложнение с отит, е налице намаление  на  слуха.

Лечението е трудно и продължително. Традиционно се използват средства за отбъбване на лигавицата на носа и намаляване на секрецията в комбинация с противоалергични, откашлечни и втечняващи секрета средства.

Понякога е необходима назначение на антибиотично лечение, особено в случаите, в които има вторична бактериална инфекция, доказана с микробиологично изследване.

Необходимост от оперативно лечение се налага, когато детето прави повече от три пъти годишно гнойни отити, с висока температура и продължително фебрилно състояние на фона на съпътстващи възпалителни заболявания на дихателните пътища – ангини, бронхити и бронхопневмонии. Оперативното лечение е препоръчително само на деца на възраст между 3 и 7 годишна възраст.

При доказана диагноза аденоидит е добре детето да бъде ограничено в контактите си с други болни деца, по възможност да остане на домашно лечение, да се следват точните указания от схемата за лечение, а през топлите месеци да се провежда климатолечение.

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,183 преглеждания

Comments are closed.