Стволовите клетки – най-добрият подарък за нашето дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

koremche s pantofki

Всеки родител очаква с нетърпение своята рожба. Нетърпеливо си задаваме въпроси „На кого ще прилича?”, „Как да кръстим детето си?”, ”Как да изглежда детската стая?”… Уникалните моменти, свързани с подготовката и появата на нов член в семейството, остават завинаги в съзнанието. Кроят се планове за бъдещото – понякога имаме твърде големи амбиции и желания. Много често, родителите жертваме дори себе си, в името на бъдещето на своите деца. Точно в този момент, ние от БИОХЕЛЕНИКА ви напомняме, че е добре да помислите не само за уроците по чужди езици и пиано, а и за взимането на едно друго важно и информирано решение – съхраняването на стволови клетки от пъпната връв и плацентата при раждането.

„При всяко раждане, решението да се съхранят стволови клетки на новороденото, е правилно, защото те са в голямо количество, с висока жизненост и са носители на оригиналното ДНК. След 5-10 години генетиката ще се развие до такова ниво, че ще е добре всеки от нас да има своите стволови клетки, от които могат да се ползват при лечение на животозастрашаващо заболяване. Стволовите клетки се прилагат за терапия на над 70 заболявания, като левкемия, лимфома, анемия на Фанкони, клетъчна анемия и други заболявания на кръвта, както и на детска церебрална парализа, аутизъм и диабет.” – разяснява проф. Джордж Колиакос, директор на БИОХЕЛЕНИКА – банка за стволови клетки.

Последни научни изследвания доказват, че нашите стволови клетки, определяни понякога като панацея срещу всяко зло, също остаряват. Следователно, взети от човек на 30, 50 или 70 години, нямат толкова ефективно и мощно действие, както ако са „млади” и „незрели”- взети при раждането от пъпната връв или от детския млечен зъб.

Ето какво споделят семейство Станилови от град София: „БИОХЕЛЕНИКА ни осигурява възможности и спокойствие. Възможности и спокойствие, които ние като родители искаме и трябва да предоставим на нашето дете”.

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки са първични клетки в човешкия организъм, които при подходящи условия могат да се преобразуват във всички типове клетки – сърдечни, мускулни, чернодробни, костни и др. Те съществуват в ограничен брой и във възрастния организъм (например в костния мозък и в нервната система). Стволовите клетки днес се използват за регенерация на кръвта, при различни автоимунни, костни и кожни заболявания, за регенерация на миокарда след прекаран инфаркт, за регенерация на нервна тъкан след нараняване и за възстановяване на органи като черен дроб, бъбреци и панкреас. Стволовите клетки също така вече са използвани за създаване на органи като сърдечни клапи, трахея и пикочен мехур. Те участват и при експериментални изследвания за терапия на: болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и диабет.

photo biohellenika 1

Защо е добре да се съхраняват стволови клетки?

Днес криосъхранението на стволови клетки в постоянни условия  под течен азот позволява запазването им практически за неограничен период от време, като ги прави готови за употреба във всеки един произволен момент.

Съхранение на стволови клетки от пъпна връв

Вземането на кръв трябва да бъде извършено до 30 секунди след раждането и прерязването на пъпната връв. Тази процедура трае около 5 минути и е напълно безопасна за детето и за майката, като се има предвид, че се провежда веднага след раждането. Колкото по-голям обем кръв се събере, толкова по-висок е окончателният брой стволови клетки, които се съхраняват.

Съхранение на мезенхимни клетки от пъпна връв с веществото Wharton`s Jely

Този начин на вземане на стволови клетки касае събирането на мезенхимни стволови клетки, които са намират извън и около съдовете на пъпната връв. Te не се събират нито с класическото вземане на кръв, нито с оттичане на плацентата. Събирането им става чрез частта на пъпната връв, която се взема от лекаря, като се предава в лабораторията в специален стерилизиран сет. Тези клетки чрез специфичен ензимен метод се отделят от останалата тъкан, замразяват се постепенно и се съхраняват в специална криоампула.

Днес е известно, че мезенхимните клетки от тази област могат да се преобразуват в нервни, костни и хрущялни клетки и поради тази причина се очаква да се използват в бъдеще от регенеративната медицина.

Съхранение на стволови клетки от плацента

С цел събиране на максимален брой стволови клетки, сме разработили и друг метод – съхранение на стволови клетки от плацента. Този начин на вземане на кръв касае събирането на стволови клетки, които са останали във вътрешността на плацентата след класическото вземане на кръв от пъпна връв. Често голям брой стволови клетки се задържат в кръвоносните съдове и могат да останат неоползотворени.

Тези клетки се събират и добавят към първоначалното класическо събиране на стволови клетки от пъпна връв, като така броят им почти се удвоява. Кръвта, която остава в плацентата, се събира в специално стерилзиран съд и се доставя в лабораториите на Biohellenika, където се извършва преработка и качествен контрол.

biohellenika-logo
http://biohellenika.bg
info@biohellenika.bg
денонощна тел. линия 0700 10 804


2009 Biohellenika 37

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

3,254 преглеждания

Comments are closed.