Смяната на часовото време да бъде прекратена, решиха евродепутатите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zimno-chasovo-vreme

Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 година, а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

До 1 април 2020 година страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото,  ако има проблеми и държавите , които не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.

България да въведе зимното часово време – предлага МОН

„Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 година. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври същата година“, обясни евродепутатът Момчил Неков, докладчик по темата в Комисията по земеделие.

Евродепутатите искат страните от ЕС и Европейската комисия да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.

В случай че Европейската комисия прецени, че предвиденият режим за часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст. Той е позицията на Европарламента за преговорите с министрите на ЕС за окончателните правила.

Зимно или лятно време предпочитаме?

Докато държавите членки решават кое време ще използват и се синхронизират помежду си, продължаваме да въртим стрелките. Така че не забравяйте тази неделя, на 31 март през нощта трябва да преместите часовника с час напред, за да влезем в лятното часово време, което означава, че ще се будим час по-рано.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

778 преглеждания

Comments are closed.