Симптоми и лечение на апендицит при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gastrit

Апендиксът представлява малък чревен израстък, разположен в началото на дебелото черво. Неговото възпаление в детска, а и в по-зряла възраст, е често срещано състояние, което налага хирургическа намеса.

Причини за възпаление на апендикса

– Навлизане на бактерии от дебелото черво към вътрешността на апендикса.

– Особености на анатомичната структура на апендикса. (При различните хора тя е различна.)

– Разположението на лимфните възли, които се намират около апендикса. (При възпалителен процес в организма, лимфните възли се надуват и биха могли да притиснат апендикса, а от това да настъпи запушване и последващо възпаление.)

Основни симптоми на остър апендицит

Обичайно апендиксът е разположен в десния долен квадрант на корема, но има изключения, свързани с вродена незавършена ротация на дебелото черво при децата, което да обуслови разположението на апендикса в друга част на коремната кухина, като например – на входа на малкия таз, между сляпото черво и страничната коремна стена или зад сляпото черво, под черния дроб. Различната локация на апендикса затруднява изключително много поставянето на вярна диагноза.

При повечето пациенти симптомите са характерни.

– Остро начало с болки в корема, а по-късно се появява тъпа, но постоянна болка в долния десен квадрант на корема.

– Повишена температура.

– Гадене и повръщане.

– Нарушена чревна перисталтика.

Родителите не трябва да дават обезболяващи, тъй като те ще притъпят болката, а това ще затрудни диагностицирането, а това може да доведе до задълбочаване на възпалението и може да доведе до спукване на апендикса, а то да причини усложнения. Най-честото усложнение е перитонит, което е особено тежко и налага спешна хирургическа намеса.

Лечение на възпаления апендицит

Лечението е хирургическо и се заключава в оперативното премахване на възпаления апендикс. Начините са два – чрез отворена апендектомия или лапароскопско, когато няма усложнения.

След апендектомията задължително се прилага антибиотично лечение.

Възстановителен период

Възстановителния период при неусложнени случаи продължава 5-6 дни. Ако случаят е усложнен от спукване на апендицита  и последвал перитонит възстановяването е по-продължително, а прилагането на антибиотици продължава от 10 до 15 дни.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7 003 преглеждания

Comments are closed.