„Сиела” стартира кампания за насърчаване на детското четене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

По повод световния ден на книгата и авторското право – 23 април, „Сиела” стартира едномесечна кампания за стимулиране на детското четене. През целия месец април известни личности и автори на издателството ще четат и забавляват деца в книжарници „Сиела”.

 23 април е Световният ден на книгата и авторското право. Датата е паметна за развитието на културата през годините не само защото точно преди 400 години (на 23 април 1616 г.) две от най-знаковите лица на световната литература си отиват от тоя свят – в Стратфорд на Ейвън, Уорикшър, Англия, умира Уилям Шекспир, а в Мадрид е погребан Мигел де Сервантес. На същата дата през 1907 г. друг известен писател – Джон Грифит Чейни, по-известен като Джек Лондон – поема на околосветско пътешествие, което го вдъхновява за редица произведения като „Пътешествие със „Снарк“ и „Малката стопанка на голямата къща“. Отново на 23 април през 1896 г. в Ню Йорк се състои първата публична кинопрожекция, а през 1932 г. в Стратфорд на Ейвън е открит Кралският Шекспиров театър.

През 1996 г., в памет на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес, ЮНЕСКО определя датата като Световен ден на книгата. Оттогава любителите на литературата по цял свят отбелязват празника с най-различни литературни четения и мероприятия.

По повод Световния ден на книгата и авторското право тази година издателство „Сиела“ стартира кампания, насочена към популяризиране на четенето сред деца, под надслов Аз игрА-Я със Сиела. През целия месец април автори на издателството и известни личности ще четат на малчугани (и техните родители), за да им покажат, че четенето може да бъде увлекателно, подобно на игра. В кампанията ще вземат участие Дони и Нети, Георги Тошев, Саня Армутлиева, Иван Лечев, Иво Сиромахов, художникът и автор на книгата „Нарисувай ми овца” Дамян Дамянов, актрисата Дария Симеонова, както и писателят сатирик Михаил Вешим.

Освен разнообразна литературна програма за деца (която включва дори четене от деца на деца), издателството е предвидило и специални намаления: всички детски и тийнейджърски книги на „Сиела“ ще се продават с отстъпка* от 20 до 50 % само в книжарници „Сиела“ от 1 до 30 април (включително). Кампанията Аз игрА-Я със Сиела е продължение на тема, която издателството повдигна в края на 2015 г., и е част от дългосрочната мисия на „Сиела” да възпитава любов към книгата у деца и подрастващи, показвайки им, че четенето далеч не е досадно, а може да бъде много забавно и със сигурност – полезно.

*Отстъпката важи за всички налични детски книги на издателство „Сиела” само в книжарници „Сиела” и на www.ciela.com; отстъпката не важи за книги, вече включени в други промоции или с трайно намалени цени.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,360 преглеждания

Comments are closed.