Шест предимства на дървените играчки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

durveni-igrachki

Има нещо специално в усещането да държиш в ръцете си предмет, изработен от дърво. И децата като че ли разбират това по-добре от всеки друг!

Затова и дървените играчки никога не са излизали от мода и са източник на безброй игри както у дома, така и в детски градини и училища по целия свят.

Дървените играчки се радват на възроден интерес, тъй като родителите с носталгия си припомнят собственото си детство, когато избират играчки за своите деца. Като цяло много хора се връщат към традиционните играчки, за да балансират все по-сложните играчки и джаджи от дигиталната ера.

Основни предимства на дървените играчки:

Екосъобразни са

Дървените играчки са далеч по- екосъобразни от пластмасовите. Изработени са от изцяло органичен и възобновяем материал, разградими са в природата и могат да се рециклират. Това важи с още по-голяма сила, ако боята, използвана за играчките, не съдържа химикали или въобще не е използвана боя при изработката им. Дървените играчки, особено когато са изработени ръчно и от сертифицирани материали, са в ярък контраст с масовите пластмасови играчки, които могат да съдържат съмнителни химикали и често предлагат малко възможности за възобновяемост.

Освен всичко това дървените играчки предоставят на децата директна връзка с природата!

Образователни са

През 1976 г.  образователният психолог д-р Лорънс Местянек забелязва липса на образователни играчки за деца с проблеми в развитието. Той се опитва да промени това, като сглобява в гаража си няколко специални дървени играчки и оттогава насам получаваме все повече доказателства за това, че дървените играчки предлагат набор от образователни качества. Някои от класическите дървени играчки включват пъзели, строители и миниатюрни конструктори, които помагат на децата да усвоят умения като смятането, писането, двигателни умения и разрешаване на проблеми.

Полезни за концентрацията са

Местата, където има дърво, са едновременно успокояващи и стимулиращи. Работата и играта на място, където има естествена светлина и наличието на дървени мебели и материали успокоява тялото и умът и ни помага да се фокусираме върху задачата си. Установено е, че в такава натурална среда е нужно много по-малко умствено усилие за справяне с негативните чувства, отколкото да речем в среда с изкуствена светлина и предмети от метал. Учениците мислят и учат по-добре и са по-креативни на места, където са заобиколени от дърво и други  естествени материали и елементи.

Издръжливи са

Не може да се отрече, че играчките са подложени на доста “изпитания” – като започнем от хвърляне и блъскане до оставянето им на всевъзможни места. Някои пластмасовите играчки са лесно чупливи, а всички дигитални играчки са застрашени от възникване на неизправност. Това не е така при дървените играчки!

Те добре понасят всякакви изпитания и са толкова издръжливи, че спокойно могат да бъдат предадени за ползване на следващите поколения! Дори да имат няколко драскотини или ожулвания, тези играчки притежават свой собствен чар и пазят спомен за часовете , посветени на игри!

Стимулират въображението

С напредването на технологията е трудно да намерим играчка, която няма клаксони, свирки, звънчета, екрани, шумове или ярки цветове. Но при избора на детски играчки,  простотата е най-доброто решение! Дървените играчки предоставят на децата отворени възможности за игра, където те могат да изявят всички хрумвания и пориви на тяхното процъфтяващо въображение.

Насърчават общуването

Компютърните игри, колкото и да са интересни или развиващи,  са самотно занимание. Играчките от естествени материали с отворени възможности за игра насърчават децата да общуват помежду си и да си споделят.

Някои модерни играчки, със своите всевъзможни електронни функции, правят всичко вместо детето. В същото време, дървените играчки позволяват на децата да играят роли, да си изграждат свои светове и да измислят свои игри.

Безопасни са

Евтините пластмасови играчки биха могли да се счупят и да останат остри ръбове, на които детето да се пореже или малки части, които да бъдат глътнати. Дървото, което е доста по-издръжлив материал, създава много по-малко рискове в това отношение.

В същото време съществуват вече редица доказателства, че дървото като материал е полезно за здравето и благосъстоянието на детето. Скорошен доклад на  Planet Ark’s Make It Wood показва, че контактът с дърво може да подобри менталното и физическото благосъстояние. Най- вече докладът подчертава, че образователни пространства , в които присъстват дървени играчки се характеризират с по-бързи темпове на учене,  подобрени тестови резултати, концентрация и присъствие.

Източник: „Неща с душа“
Разгледайте играчките, изработени от натурални материали, от хора със специални нужди и големи сърца ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,246 преглеждания

Comments are closed.