Седемте рилски езера

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sedem-ezera

Днес в рубриката ни, посветена на различни красиви български кътчета, ви раказваме за Седемте рилски езера – място, заслужаващо специално внимание. Преживейте с нас невероятното пътешествие до тях и ще се убедите, че си струва да ги посетите.

Известните езера са разположени в планината Рила и са част от Стоте национални туристически обекта. Заемат северозападната част на планината и са на надморска височина от 2095 м до 2535 м. Разположени са стъпаловидно и са свързани помежду си чрез поточета. Оградени са от върховете Сух чал, Отовишки връх и Харамията (Хайдута).

Нека назовем седемте езера отгоре надолу – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното. Всяко от тези имена е обвързано със специфични особености, отличаващи красивите езера едно от друго. Например Сълзата притежава необикновено бистри води и е на височина 2535 м. Езерото е малко като размер – има площ 7 декара и едва 4.5 м дълбочина. Окото има характерна почти идеално овална форма и е най-дълбокото циркусно езеро у нас – 37.5 м. Бъбрека има специфична форма на бъбрек и стръмни брегове, а Близнака е най-голямото по площ и на места се разделя на две почти еднакви части. Ако завиете вляво покрай брега на това езеро, ще имате възможност да изкачите връх Харамията – това отнема не повече от един час време. Трилистника има особена форма, а Рибното и Долното са съответно най-плиткото и ниското. Дълбочината на Рибното езеро достига едва 2.5 м. Долното езеро събира водата, която изтича от останалите, и дава началото на р. Джерман, която е ляв приток на р. Струма. Дълга е 47.8 км.

Често туристите следват пътеката от Сепарева баня или от Рилския манастир. Приятен и достъпен преход е х. Скакавица – Седемте Рилски езера – Отовишки връх – вр. Мальовица – х. Мальовица. В близост до езерата има няколко функциониращи хижи, в които може да преспите. Имайте предвид, че преходите до Рилските езера са сериозни, затова ви трябва подходяща екипировка, опитен придружител планинар и много желание. Приятно пътуване!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

3,546 преглеждания

Comments are closed.