С тиксо на устата, не играеш ли по правилата на играта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-s-lepenka-na-ustata

„Учителка в столична детска градина залепила с лепенка устата на 4-годишно момче“, защото отказвало да играе играта, според правилата на учителката.

Какъв „по-педагогичен и хуманен“ начин да накараш някой да замълчи. Да се опиташ да го форматираш и вкараш в матрицата, нищо, че резултатът може да е коренно противоположен и да се прояви след година, пет или дори десет. Защото агресията няма как да породи добронамереност, тя ще породи агресия. И колко от децата ставали свидетели на подобен педагогически прийом ще го възприемат за нещо нередно, а колко ще го приемат за нещо напълно нормално и ще се опитат сами да го приложат един ден в игрите си?

Можем ли да предположим? Можем ли да предвидим последиците? Замисляме ли се?

***

За този неприятен случая е сигнализирала майка на момиченце от същата група, която разбрала за инцидента от дъщеря си, когато взела дъщеря си от детската градина: „Дъщеря ми от 13 октомври започна да посещава въпросното ОДЗ. На третия ден, в четвъртък, взех детето изключително разстроено от градината. Започна неистово да плаче, още излизайки от двора, да ми обяснява как госпожа Димитрова е залепила устата на две момченца с червено тиксо, как те са плачели, но въпреки това тя ги е залепила. Казала е, че ако си махнат тиксото, няма да ги даде на родителите, дори да дойдат да ги вземат. Детето ми беше в шок. Тя не се е сблъсквала с агресия досега в живота си и не е знаела как да реагира. Изключително уплашена беше”, разказва майката.

Жената уведомила директорката на детското заведение за случилото се още понеделник. „Тя каза, че ще провери случая. Попита ме дали съм сигурна в думите на дъщеря си, нормално. И аз се усъмних в началото, че може да се случи такова нещо, но поведението на дъщеря ми – трепереше й гласа, докато ми го разказва, няма как да го изиграе”, обяснява майката.

„Вчера директорката призна, че има такъв случай, но го оправда с това, че това дете било изключително агресивно, със специални образователни потребности, и по този начин борят неговата агресия. Залепвайки му устата, госпожата е предотвратила неговата агресия към другите деца, защото докато рисува, то говори. Това е проблемът”, съобщила още майката.

Срещу 60-годишната учителка е образувано дисциплинарно производство и в момента тя не е на работа.

По думите на директорката, възпитателката е обяснила следното: „Каза, че в игра, в която са рисували и назовавали животни, едно от децата не е спазвало правилата да не назовава животното, а да го показва с движение, и тя в процеса на играта му е лепнала оранжева лепенка на устата. То е малко по-буйно, експресивно дете, не е болно. Задръжките, нормално е за възрастта, да са по-слаби”.

Директорката обяснила още, че за 16 години работа в детската градина към  въпросната учителка не е имало оплаквания от методите й на работа.

За случая ще бъде информирана Агенцията за закрила на детето.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,262 преглеждания

Comments are closed.