Държавата отпуска 14 милиона лева за детски градини и ясли

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

start-kindergarten-1

14 милиона лева ще отпусне догодина държавата на общините за изграждане на детски градини и ясли . Те ще са на места с нисък обхват на децата в предучилищна възраст и с компактни уязвими групи.

14-те милиона ще се разпределят между всички области в страната, но детски градини и ясли ще се строят в общините, където няма такава инфраструктура и децата не могат да се обхванат в предучилищната система. Това са част от мерките в координационния механизъм за обхващане и задържане на децата в училище.

Заместник-социалният министър Зорница Русинова заяви: „И вярвам, че не само рестрикциите, които налагаме, но и подкрепата, която даваме на уязвимите групи, ще дадат дългосрочен ефект“.

Мярката за подкрепа на общините е продължение на успешен проект по българо-швейцарската програма.

„В Бургас първо успяхме да направим група за предучилищна към училището, което се намира на края на гетоизирания квартал „Победа“. Това означава, че децата, които не са дори и посещавали детска градина, вече могат поне на предучилищна да отидат. В малки населени места като Малко Търново, Средец, направихме малки детски градини, където са обхванати децата. По същия начин и в Сливен“, посочи още Зорница Русинова.

bnr.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

651 преглеждания

Comments are closed.