Развиващи игри за деца до 5 години с грис

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
1000-cbc7266aadfcdc61c6eb3bb40ba225aa-625x417

Освен за вкусни каши и десерти, пшеничения или царевичен грис може успешно да се използва за развитието на фините двигателни и сетивни умения на децата. Тези игри могат за заместят успешно игрите в пясъчника на детската площадка, а наред с това консистенцията на гриса има успокояващ ефект върху детската психика и насърчава развитието на въображението.

Тези игри са подходящи за деца от 1 до 5 години, но зависят преди всичко от интереса на всяко отделно дете.

За игрите са нужни: пшеничен или царевичен грис, средна по големина тава, различни лъжички, една-две купи, дълбок контейнер или буркан.

Изсипете гриса в тавата и покажете на детето как да чертае с пръстче линии, кръгове, как да нарисува слънце, облак, цвете. По-големите деца могат да нарисуват цели картини. За следващата рисунка е достатъчно просто да заравните гриса в тавичката.

untitled-1

По същия начин можете да започнете първите запознанства с цифрите и буквичките. Вземете готови шаблони на цифри и букви или ги напишете на картони, показвайте ги на детето си, а то нека ги изобразява върху гриса в тавичката. Тази игра е особено полезна за децата в предучилищна възраст. В тази възраст те все още трудно държат моливи и химикалки в ръцете си, но затова пък да пишат и рисуват с пръст им е повече от приятно.

2014-03-09

За да задържите по-дълго време интереса на детето върху гриса, оцветете го като настържете в него малко цветна креда или сух пастел. След заниманията можете да приберете гриса в добре затварящи се стъклени буркани за следващи занимания.

Друга идея, с която да разнообразите заниманията с грис е, на дъното на тавичката да подложите цветен картон, така че когато детето рисува с пръсти, изображенията да се появяват в цвят.

b29dc2d777df506c647753fb142241ec-625x416

Вземете малки камъчета, мъниста, боб или други семена и ги смесете с гриса в тавата. Дайте на детето три купички и лъжичка. Нека с нейна помощ изважда по-едрите камъчета, мънистата или семената и да ги сортира по вид в отделните купички. Тази игра развива координацията и търпението.

Можете да разпределите еднакво количество грис в няколко буркана и да скриете в тях различни малки предмети, които детето ще трябва да търси с ръце, а след като ги намери да ги назове.

1000-789f84661be79042b79d55b7c2e71079-625x417

Изсипете грис в по-дълбок контейнер или буркан. Накарайте детето да бърка в него и да взима в юмруче от гриса или с два пръста и чрез „солене“ да създава различни фигури. В началото е достатъчно да се научи да прави криви линии.

Всички тези упражнения са от голямо значение за развитието на сетивността и фината моторика на ръцете при малките деца. Те спомагат за добрата концентрация, внимание и постоянство у децата до 5-годишно възраст.

източник: babyblog.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

94,954 преглеждания

Comments are closed.