Промени в семейния кодекс предвиждат тайната на осиновяването да отпадне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

adoption

Осиновителите ще бъдат длъжни да информират децата за това, че са осиновени. Това предвиждат част от промените в Семейния кодекс, които подготвят от социалното и правосъдното министерство.

Същевременно се затягат правилата за припознаване на дете от родители без брак. Една от целите е да се пресече търговията с бебета. Ако прокуратурата и Агенцията за социално подпомагане се усъмнят, че може да има опит за търговия с деца, то тогава бащата ще трябва да доказва, че е биологичен родител.

Промените предвиждат облекчаване на процедурата при падане на тайната при осиновяване. Управляващите планират да се създаде специален съвет, пред който да се представят молбите и който да решава дали тайната да бъде свалена. Това обаче може да се случи само при определени условия.

Друго предложение е да отпадне възможността за т.нар. “разсиновяване”.

В същото време се облекчават процедурите за осиновяване.

Предлага се и въвеждане на горна и долна граница на възрастта. Разликата между осиновител и осиновен няма да може да бъде по-малка от 15 години, а максималната възраст на осиновителя ще бъде 50 години. Възрастовата разлика между осиновителите и детето няма да може да надвишава 50 години. Всички осиновители ще бъдат задължени да информират децата в най-ранен етап от живота им за това, че са осиновени.

Нито едно от тези предложения все още не е окончателно. Промени ще бъдат предложени за обсъждане и трябва да минат през парламента.

източник: nova.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,945 преглеждания

Comments are closed.