Правителството закри Фонда за лечение на деца в чужбина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-lechenie-fond

Правителството реши да закрие Фонда за лечение на деца в чужбина, след като работата му практически бе блокирана през 2016 г. Дейността му ще бъде поета от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според съобщението на Министерския съвет прехвърлянето ще стане плавно, а управляващите „гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти“.

До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК.

Основната цел на промените, според правителството, е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, тъй като грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави поколения и усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

Средствата, необходими за прилагането на новата уредба, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

През май 2016 г. прокуратурата и ГДБОП влязоха във Фонда, като твърдяха, че тогавашният директор Павел Александров е ръководел престъпна схема, в която са участвали още няколко от служителите. Акцията бе подкрепена от тогавашния здравен министър Петър Москов и неговия заместник Ваньо Шарков. Двамата участваха в много публични изяви, обяснявайки, че при работата на Фонда има много нарушения.

Веднага след акцията от Обществения съвет заявиха, че Александров е един от най-добрите ръководители на Фонда и именно той го е съживил като работеща институция. Много от членовете в Съвета напуснаха, а Москов назначи свои хора в ръководството. В последствие започнаха да валят оплаквания от родители, че децата им не могат да заминат на лечение в чужбина, защото документите им се бавят. Реално никой не успя да съживи Фонда след акцията на Москов и Шарков, а в края на миналата година здравният министър Кирил Ананиев обяви, че дейността му ще бъде прехвърлена към НЗОК.

www.economic.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,505 преглеждания

Comments are closed.