Пъпчето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Обикновено е въпрос на дни за младите родители да свикнат със зарастващата раничка останала от пъпната връв върху коремчето на бебето. Но при смяната на памперса или храненето, много от тях чувстват притеснения, защото се страхуват да не наранят бебето при докосване. Все пак трябва да превъзмогнете тези страхове, защото пъпчето има нужда от почистване и предпазване от инфекция, за да зарастне правилно.

За да го почистите, просто измийте мястото с вода, изсушете и внимавайте памперсът да не го закача. Не третирайте с антисептични или антибиотични продукти, освен ако не са предписани от педиатъра ви. Понякога се наблюдава известно течение от пъпчето, което може да съдържа кръв, но това е нормално. Ако обаче секрецията е съпроводена с остра миризма, зачервяване или треска, се налага да се обърнете незабавно към лекуващия ви педиатър.

Малкото и вече изсъхнало парченце от пъпната връв ще падне само, абсолютно безболезнено, след няколко дни до 2 седмици, а вие не бива да пипате или дърпате нищо докато раничката напълно зарастне.

Виж още:

Рязане на ноктите на бебето
Грижа за кожата на новороденото
Къпане на порасналото бебе
От какво се нуждая за къпане на бебето си?
Кога да къпя бебето?
Как да се науча да къпя бебето си
Съвети за перфектното къпане
Как да къпем бебето във ваничка
Как да къпем бебето
Как да къпем бебето и какво ни е нужно
Масаж на бебето
Къпане на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

12,498 преглеждания

Comments are closed.