Ползи от израстването с домашен любимец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Предимствата от израстването на децата сред домашни любимци са отдавна известни на специалистите по ранно детско развитие. След направени по-задълбочени проучвания, които разглеждат връзката между домашните любимци и децата, са установени редица сфери, в които животните влияят положително върху благосъстоянието на детето. Като се започне от по-високо самочувствие, подобряване на  социалните умения и се стигне дори до когнитивно развитие. Ето и няколко от причините домашните любимци да са толкова полезни за израстването на малчуганите:

  • Учат на отговорност:

Една от причините родителите да не искат домашен любимец вкъщи, е фактът, че се изискват грижи и внимание за отглеждането на такъв. Ако работите на пълен работен ден и имате малко дете, идеята да се грижите за животно е меко казано обезсърчителна. Децата обаче се научават на много неща, включително отговорност, докато изпълняват прости задачи, като например да напълнят купичката на кучето с вода или пък да разпръснат храна в аквариума на рибката.

  • Подобряват социалните и вербалните умения:

Животните могат да служат за развитие на социалните умения, особено при деца, които са несигурни в общуването с други хора. Игрите с домашния любимец могат да научат детето на изразителност, да повишат неговата увереност и да му помогнат да комуникира свободно с околните.

  • Изграждат съпричастност:

Когато децата се учат да се грижат за домашен любимец, те се учат и на емпатия. Уроците, свързани с хранене в подходящо време, за това как да не безпокоим животното докато спи, или пък защо никога не трябва да отнемаме любимата му играчка, могат да помогнат на подрастващите да разберат как да бъдат грижовни и мили. Грижите за домашния любимец също така развиват ума, като помагат на децата да разберат, че другите имат мисли и чувства, които са различни от техните.

  • Предлагат емоционална подкрепа:

Ако има някой, който наистина може да се възползва от емоционалната подкрепа на домашния любимец, това определено е детето. Малките деца изпитват много емоции, които могат да бъдат сложни за разбиране. Домашните любимци са лоялни, не осъждат и предлагат безусловна любов. Те могат да успокоят малчуганите в емоционални моменти и да им помогнат да се научат да изразяват и разбират собствените си емоции.

  • Подпомагат физическото здраве:

Децата, които растат с домашни любимци, имат по-добро здравословно състояние и са склонни да бъдат физически по-активни. Животните, които изискват всекидневни разходки и игри, помагат на подрастващите да разберат защо е важно да се движим през деня. Проучване, публикувано от „Американската академия по педиатрия“, установява, че бебетата, които растат с домашни любимци – особено кучета – е по-малко вероятно да развият настинки и други респираторни инфекции.

Няма съмнение, че притежаването на животно е свързано с време, енергия и търпение, но с помощта на домашният любимец децата могат да научат важни неща за живота и да си изградят положителни навици още от малки.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,558 преглеждания

Comments are closed.